Onnea juoksumatolla

Juoksumatto on hyvä tapa treenata kotona, jos et halua käyttää ylimääräistä aikaa kuntosalille ja takaisin. Mutta miten juoksumatolla pääsee alkuun? Löydä vastaus tästä artikkelista!

Hyvän juoksumatkajuoksun resepti
Kilometrimäärät kannattaa ottaa varauksella, sillä ne vaihtelevat suuresti henkilöittäin. Noudata pikemminkin reseptin taustalla olevia periaatteita:

Viisi ensimmäistä minuuttia juoksumatolla. Tässä lämmitellään hitaasti kehoa ja valmistaudutaan henkisesti juoksuun. Kun juoksumatolla kävelet hyvin hitaasti, alat vähitellen juosta rauhallista ja rentoa vauhtia.
Ponnettomasta ja rennosta juoksuvauhdista alat kiihdyttää vauhtia kohtuulliseen ja mukavaan vauhtiin. Tässä vaiheessa alat todella lämmetä, hiki alkaa valua kasvoiltasi ja poskesi alkavat saada väriä.

Loppuvaiheessa kiihdytät vauhtia lähelle maksimia, jonka jalkasi ja keuhkosi kestävät. Tämä avaa endorfiinipotkun, joka täyttää sinut korkealla energialla, onnella, hyvinvoinnilla, voimalla ja mentaalisella selkeydellä

Ei ole selvää, että et voi spurtata 10 minuuttia, joten älä kiihdytä vauhtia heti maksimiin ja lopeta vauhtia ennen kuin 10 minuuttia on kulunut. Etsi pikemminkin nopea juoksuvauhti, jota voit ylläpitää noin 10 minuuttia. Voit lopettaa juoksun loppusprintillä viimeisten 2 minuutin aikana. Täällä voit tehdä kaikkesi.

Resepti on siis seuraava:

1. Aloita kävelemällä juoksumatolla 5 minuuttia. Vauhti: 5 - 7km/h.

2. Kävelystä siirrytään hitaaseen juoksuun 10 minuutin ajan. Vauhti: 8 - 11km/h.

3. Siirry hitaasta juoksusta kohtuulliseen juoksuun 20 minuutin ajan. Vauhti: 9 - 13km/h.

4. Kohtalaisesta juoksusta päädytään nopeaan juoksuun 10 minuutin ajan. Vauhti: 10 - 18km/h.

Kokonaisaika: 45 minuuttia.

Kuten huomaat, se on erittäin yksinkertainen resepti, jolla saat joka päivä onnellisuutta ja energiaa elämääsi. Se kestää vain 45 minuuttia, ja se toimii joka kerta. Kyse ei ole siitä, kuinka hyvässä kunnossa olet tai kuinka nopeasti pystyt juoksemaan. Kyse on vain reseptin noudattamisesta ja sen tekemisestä omaan tahtiin.

Treenin lopuksi kannattaa venytellä ja nauttia endorfiinipotkusta ja hyvinvoinnista, joka täyttää kehosi ja mielesi.

Tässä videossa Kevin kertoo sinulle, mihin sinun on kiinnitettävä huomiota juoksumattoa valitessasi:

juoksumatolla juoksemisen edut
Ulkona juokseminen voi olla todellinen nautinto, mutta Tanskan ilmastossa se voi olla puolet vuodesta hyvin kylmä nautinto. Siksi yhdistelmä olisi hyvä ratkaisu. Juoksumatot ovat niin ihanan yksinkertaisia ja suoraviivaisia, ja se toimii joka kerta. Vaikka olisitkin talviväsynyt ja jalkasi olisivat raskaat, voit silti suorittaa ohjelman, mutta hieman hitaammalla tahdilla.

Juoksumatolla voit lisätä intensiteettiä asteittain. Itse asiassa voit lisätä sitä niin vähän kerrallaan, että voit "huijata" itsesi vauhtiin vaikkapa lisäämällä nopeuttasi vain yhdellä km/h. Näin voit raskaiden jalkojen päivinä melkein "huijata" jalkojasi liikkumaan vähitellen yhä nopeammin.

Jalkojen liikuttamisesta on kyse
Miten nopeasti tai kuinka pitkälle juokset, on toissijaista. Juuri ennen kuin sanoisin, että se on merkityksetöntä. Juoksun tarkoituksena on herättää kehosi ja antaa itsellesi energiaa ja hyvinvointia. Nopeus vaihtelee henkilöstä ja päivästä toiseen. Joinakin päivinä jalkasi ovat raskaat ja vauhtisi on huomattavasti hitaampi kuin päivänä, jolloin jalkasi ovat hyvät.

Kun jalat ovat raskaat, vauhtiin pääseminen voi kestää huomattavasti kauemmin. Sillä ei ole väliä. Joinakin päivinä sinun on vietettävä enemmän aikaa hitaalla juoksuvyöhykkeellä, toisina päivinä voit siirtyä nopeampaan juoksuvauhtiin nopeammin.

Kuinka pitkän matkan juokset 45 minuutissa, vaihtelee luonnollisesti päivästä toiseen, mutta kuten sanoin, sillä ei ole merkitystä. Kyse on jalkojen liikuttamisesta.
Tulos 45 minuutin jälkeen on aina se, että tunnet olosi paremmaksi ja eloisammaksi.

Minuutit ovat aina parempia ja eloisampia.

Miksi 45 minuuttia?
Miksi ei 30 minuuttia tai 60 minuuttia?

Jos rakastat liikuntaa ja liikkumista, haluat liikkua joka päivä. Ajan löytäminen on kuitenkin usein haastavaa, joten 45 minuuttia on hyvä aika, jonka useimmat meistä pystyvät varaamaan päivittäiseen liikuntaan. Toinen syy siihen, miksi 45 minuuttia on ihanteellinen pituus harjoittelulle, on se, että haluat lopettaa harjoittelun silloin, kun olet parhaimmillasi tai "huipulla" energian suhteen.60 minuuttia voi olla hieman liian pitkä aika, eikä sinun tarvitse ylitreenata.

Joina päivinä hieman pidempi treeni voi olla mukavaa, mutta päivittäiseen liikuntaan 45 minuuttia on hyvä pituus. 30 minuuttia on yksinkertaisesti liian lyhyt. Kehosi ja aivojesi endorfiinit eivät pääse oikeastaan aktivoitumaan, joten et saa sitä ihanaa energia-, onnellisuus- ja hyvinvointipurkausta, joka sinun pitäisi saavuttaa. Juoksun ensimmäiset 30 minuuttia ovat periaatteessa vain lämmittelyä. Lämmittelyvaiheessa saat kehosi valmistautumaan viimeiseen 15 minuuttiin, joka tekee kaiken eron. Toki 30 minuuttia on parempi kuin ei mitään, mutta se ei riitä antamaan endorfiinipotkua. Tarvitset vain hieman enemmän aikaa. Se, että odotat endorfiinien virtaavan kehoosi ja aivoihisi, ei ole ainoa syy siihen, että sinun on päästävä 45 minuuttiin. Kyse on myös siitä, että pääset flow-alueelle.

Virtausvyöhyke
Virtausvyöhykkeeseen pääseminen vie aikaa. Jos aiot todella uppoutua johonkin ja uppoutua tiettyyn toimintaan, sinun on käytettävä aikaa ja energiaa päästäksesi paikkaan, jossa toiminta ottaa vallan ja jossa tietoisuudessasi ei ole mitään muuta kuin tuo tietty toiminta. Tämä periaate pätee lähes kaikkiin toimintoihin, ruoanlaitosta liikuntaan, siivouksesta kotitehtäviin, lukemiseen, kirjoittamiseen, työskentelyyn jne.

Vietät siis ensimmäiset 30 minuuttia puhdistaen pääsi henkisestä hälystä ja häiriötekijöistä, ennen kuin voit alkaa nauttia flow-alueen täydellisestä uppoutumisesta.

Seuraavassa luettelossa kuvataan, millaista on olla flow-alueella:

1. Olet 100-vuotias siinä, mitä teet. Olet täysin keskittynyt ja koet syvän keskittymisen ja mietiskelyn tilan.

2. Koet valtavaa henkistä selkeyttä ja terävyyttä. Ajatuksesi ovat yksinkertaisia ja kristallinkirkkaita. Tarkkuutesi on terävä. Kaikki huomiosi kohdistuu tähän yhteen toimintaan.

3. Jokapäiväiset huolesi eivät enää ole osa tietoisuuttasi. Ajatukset, jotka painoivat sinua jokin aika sitten, ovat kadonneet, ja koet nyt sisäisen rauhan ja tasapainon tilan.

4. Olet täysin uppoutunut siihen, mitä teet, ja koet ajattomuutta. Olet täysin läsnä nykyhetkessä etkä huomaa ajan kulumista.

5. Sinulla on selkeä ja hyvin määritelty tavoite edessäsi. Tiedät tarkalleen, mitä tehdä ja miten tehdä se.

6. Käytät itseäsi ja kykyjäsi optimaalisesti. Tehtävä on haastava, mutta se ei ole sinulle liian raskas. Huomaat kasvavasi ja kehittyväsi, kun vähitellen ratkaiset tehtävän.

7. Et tarvitse ulkoisia tekijöitä motivoidaksesi, palkitaksesi tai kehuaksesi sinua. Valtava ilo siitä, että olet flow'ssa ja täysin uppoutunut tähän yhteen toimintaan, on palkinto sinänsä.

Virtauksen vastakohta on tila, jossa tunnet itsesi raskaaksi, väsyneeksi, laiskaksi, epämotivoituneeksi, keskittymättömäksi ja sitoutumattomaksi. Ei ole kipinää eikä henkeä. Päiväsi koostuu jatkuvista keskeytyksistä, etkä tunne uppoutumista tai laatua siihen, mitä teet. Kun huomaat, että olet eksynyt liian kauas flow-alueelta, on aika tehdä jotain, joka voi tuoda sinut takaisin sinne - kuten kävely juoksumatolla.

Löydä seuraava juoksumatto täältä osoitteesta apuls

Apulssista löydät aina laajan ja jännittävän valikoiman korkealaatuisia juoksumattoja Tutustu eri malleihimme tällä sivustolla jo tänään!