Rinnat liikkeessä - Tue rintoja

Viikolla 40 me Apulsissa keskitymme rintasyöpään yhdessä Tanskan syöpäyhdistyksen ja sen kampanjan SUPPORT THE BREAST kanssa. Haluamme olla vahva äänitorvi ja auttaa tanskalaisia liikkumaan oikeaan suuntaan liikunnan ja terveyden suhteen, mikä edistää terveellistä elämäntapaa.

Meille on tärkeää, että voimme yrityksenä vaikuttaa asioihin, eikä vähiten se, että voimme tarjota syöpäpotilaille turvallisen ympäristön ja valoisan tulevaisuuden. Siksi tuemme Rinnat liikkeessä -kampanjallamme BRUSTS Tuesta olemme ylpeitä.

Tästä blogikirjoituksesta voit lukea lisää rintasyövästä, jossa keskustelemme siitä, mitä voit tehdä syöpäpotilaana tai syöpäpotilaan perheenjäsenenä, millaisista oireista sinun tulisi olla tietoinen ja miten liikunnalla ja ruokavaliolla voi olla positiivinen vaikutus syöpäsairauden kanssa elämiseen ja sen ehkäisyyn.

Rintasyöpä

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpämuoto Tanskassa. Syöpään sairastuu vuosittain noin 37 000 tanskalaista, joista noin 4 700 naista sairastuu rintasyöpään. 1 tanskalainen 9:stä sairastuu rintasyöpään elämänsä aikana. Tämä tarkoittaa myös sitä, että meidän on pidettävä yhtä ja tuettava toisiamme, jotta tämä luku saadaan laskemaan.

Tautia voi esiintyä kaikissa ikäryhmissä, mutta yleisintä se on yli 50-vuotiailla naisilla. Rintasyöpä on yksi naisten vakavimmista syövistä. Naisen riski sairastua rintasyöpään koko elämänsä aikana on noin 10 %.

Viimeisten 50 vuoden aikana rintasyövän riski on kaksinkertaistunut yli 45-vuotiailla naisilla. Osa kasvusta johtuu siitä, että rintasyöpä on havaittu paremmin seulontaohjelmien avulla. Viime vuosikymmenen aikana on kuitenkin saatu paljon uutta tietoa rintasyövän riskitekijöistä. Vaikka riski sairastua rintasyöpään on kasvanut, kuolleisuus on vähentynyt ja on nyt itse asiassa alle 50 vuoden takaisen tason. Tämä johtuu siitä, että rintasyöpä havaitaan paremmin aikaisemmin ja hoidetaan paremmin.

Miksi sairastutaan rintasyöpään?

Rintasyövän täsmällisiä syitä ei tunneta, mutta tiedetään useita tekijöitä, jotka lisäävät riskiä sairastua.

Rintasyövän syntyyn vaikuttavat tekijät ovat tiedossa.

Geneettiset tekijät

Arvioidaan, että noin 5-10
Kaikki rintasyöpätapaukset johtuvat geneettisistä tekijöistä.
Geneettiset tekijät tarkoittavat, että olet perinyt riskin sairastua rintasyöpään. Jos suvussasi on useita rintasyöpätapauksia, voit mennä geenineuvojalle ja selvittää, onko suvussasi perinnöllinen alttius syöpään.

Hormonaaliset olosuhteet

Keho tuottaa luonnostaan hormoneja, jotka ovat tärkeitä kehityksellemme ja toiminnallemme. Mutta myös hormoneilla voi olla merkitystä syövän kehittymisessä. Voi olla vaikea ymmärtää, miten elimistössä luonnostaan olevat hormonit voivat vaikuttaa syövän kehittymiseen. Tutkijat eivät tiedä tarkkoja syitä. Tiedetään kuitenkin, että naispuolisella sukupuolihormonilla estrogeenilla on merkitystä rintasyövän kehittymisessä, mukaan lukien ehkäisypillerit ja hormonikorvaushoito.

Sukupuolihormoni estrogeeni vaikuttaa rintojen kehitykseen ja naisen ulkonäköön. Sukuelimemme eivät tuota hormoneja koko elämämme ajan. Jossain vaiheessa hormonituotanto vähenee. Tämä on se, minkä tunnemme naisilla vaihdevuosina.

Alkoholi

Alkoholi lisää rintasyövän riskiä, ja valitettavasti riski kasvaa jo vähäisellä alkoholinkäytöllä (noin 1 juoma päivässä), ja jokaisella ylimääräisellä juomalla päivässä riski kasvaa noin 5-9 %.

Kaikki nämä juomat lisäävät riskiä.

Tutkimus osoittaa, että 12 f rintasyöpätapauksista Tanskassa johtuu alkoholista, mikä tarkoittaa, että 640 naista sairastuu vuosittain rintasyöpään alkoholin seurauksena ja 140 kuolee siihen.

Alkoholi nostaa kaikkien naisten veren estrogeenipitoisuutta, ja korkea estrogeenipitoisuus lisää rintasyöpäriskiä. Lisäksi alkoholi itsessään on luokiteltu syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

Naisille suositellaan noudatettavaksi Kansanterveyslaitoksen suositusta, jonka mukaan ruokavaliota saa olla enintään 7 kappaletta viikossa. Suosittelemme kuitenkin Apulsissa aina juomaan vähemmän. Emme kuitenkaan yritä pelotella ihmisiä tai viedä viinilasillisen nautintoa. Mutta meillä on vastuu jakaa tätä tietoa, jotta jokainen voi itse päättää, milloin ja kuinka paljon haluaa juoda.

Ylipaino ja liikunta

Ylipainoiset naiset sairastuvat rintasyöpään todennäköisemmin kuin normaalipainoiset naiset. On melko selvää, että liikunnan ja rintasyövän välillä on yhteys.
Ei tiedetä tarkalleen, miten liikunta ehkäisee rintasyöpää, mutta näyttää siltä, että liikunta alentaa estrogeenitasoja elimistössä.

Fyysisesti aktiivisimmilla naisilla on noin 14 % pienempi riski sairastua rintasyöpään kuin vähiten fyysisesti aktiivisilla naisilla.

Perheellisillä naisilla on noin 14 % pienempi riski sairastua rintasyöpään.

Suositamme, että noudatat Kansallisen terveysviraston suositusta liikkua fyysisesti 30 minuuttia päivässä ja nostaa sykettäsi 2-3 kertaa viikossa vähintään 20 minuutin ajan. Jos olet fyysisesti aktiivinen, vähennät rintasyövän ja monien muiden sairauksien ja tilojen riskiä. Liikunta on aina hyvä valinta, ja puhumme myöhemmin siitä, millaista liikuntaa voit tehdä syöpäpotilaana.

Raskaus ja kuukautiskierto

Rintojen kantasolut kypsyvät täysin vasta ensimmäisessä raskaudessa. Mitä kauemmin kantasolujen kypsyminen kestää, sitä suurempi on rintasyövän riski. Siksi naisilla, jotka hankkivat lapsia nuorena, on pienempi riski kuin naisilla, jotka hankkivat lapsia vanhemmalla iällä tai eivät hanki lapsia lainkaan.

Rintasyöpäriski kasvaa sitä suuremmaksi, mitä useampia kuukautiskiertoja nainen käy läpi elämänsä aikana. Siksi naisilla, jotka synnyttävät paljon lapsia, on pienempi riski sairastua rintasyöpään. Tämä johtuu siitä, että kuukautiskiertoja on vähemmän ja että imetyksen aikana ei ole samanlaista hormonaalista vaikutusta.

Naiset, joilla on varhaiset ensimmäiset kuukautiset ja/tai myöhäiset vaihdevuodet, ovat myös suurentuneessa vaarassa, koska heillä on useita kuukautiskiertoja. Tämä koskee myös naisia, jotka saavat hormonihoitoa vaihdevuosien jälkeen, koska se pidentää hormonivaikutusta rintakudokseen.

Tällä tavoin voit vähentää rintasyöpäriskiäsi

Voit tehdä paljon rintasyöpäriskin vähentämiseksi. Apulsin ydinarvoja ovat liikunta ja terveys, joten neuvomme aina kaikkia tekemään sen, mikä on parasta heidän keholleen ja terveydelleen. Voit:

  • Rajoita alkoholin käyttöä
  • Ole fyysisesti aktiivinen
  • Laihtua, jos olet ylipainoinen
  • Lasten saaminen varhaisessa vaiheessa 
  • Olen jopa lapsesi
  • Älä ota hormonivalmisteita vaihdevuosien jälkeen

Stressillä, tupakoinnilla, masennuksella ja ruokavaliolla ei ole osoitettavissa olevaa vaikutusta rintasyövän riskiin.

Oireet ja mitä varoa

Oireet huomaavat yleensä naiset itse. Rintasyövän tutuin ja tavallisin oire on kyhmy rinnassa. Mutta on muitakin, joista on syytä olla tietoinen, ja ne ovat rintojen muutoksia tai epäsäännöllisyyksiä.

Ole tietoinen kehostasi ja siitä, miltä rintasi tuntuvat. Jokainen rinta on erilainen. Se, mikä on normaalia yhdelle naiselle, ei tarvitse olla sitä toiselle. Rinnat näyttävät ja tuntuvat erilaisilta myös kuukautiskierron ajankohdan ja iän mukaan.

On tärkeää tuntea omat rintansa ja mennä lääkäriin, jos huomaat selittämättömiä muutoksia.

Muutoksia on vaikea havaita.

Paras tapa havaita rintasyöpä on mammografiaseulonta, jota tarjotaan kaikille 50-69-vuotiaille naisille, ja on suositeltavaa osallistua näihin seulontoihin. Mutta voit myös tehdä rintojen itsetutkinnan. Rintojen tutkiminen itse ei kuitenkaan ole helppoa, ja tutkimuksen laatu vaihtelee suuresti naisesta toiseen. Tutkimuksissa ei ole pystytty osoittamaan, että systemaattinen säännöllinen itsetutkiskelu parantaisi kokemusta tai että itsetutkiskelu olisi parempi kuin yleinen kehotietoisuus. Monet naiset löytävät kyhmyjä, jotka eivät ole syöpäkasvaimia, mikä voi aiheuttaa turhaa huolta. On kuitenkin järkevää olla tietoinen rinnoistaan ja käydä lääkärissä, jos:

  • Tunnet kovan, tyhjän möykyn, jota ei voi liikuttaa rinnassasi
  • Tunnet paksuuntumista rinnassa tai kainalossa
  • Nännistä tulee verta tai kirkasta nestettä tai nänni alkaa vetäytyä
  • Havaitset muutoksia rinnoissa, kuten ihon vetäytymistä, mahdollisesti rypistymistä tai rintojen ihon muuttumista nupukkamaiseksi kuin appelsiini
  • Nänneihin tulee haavaumia/ekseemaa
  • Tulehduksen kaltainen punoitus, kuumotus ja turvotus

Muutokset ovat usein hyvänlaatuisia, ja rintasyöpä on hyvin harvinainen alle 30-vuotiailla naisilla, mutta varmuuden vuoksi pyydä lääkäriäsi tarkistamaan, jos havaitset muutoksia.

Muutokset ovat usein hyvänlaatuisia.

Miten tehdä itsetutkimus

1. Katso itseäsi seisten tai istuen

Istu tai seiso peilin edessä ja pidä kädet rentoina. Varmista, että valaistus on hyvä. Tutki rintojasi rauhassa. Usein ne ovat hieman erilaisia. Toinen rinta on hieman suurempi kuin toinen ja monilla naisilla toinen rinta on hieman alempana kuin toinen.

Huomaa, jos rinnat ovat muuttuneet aika ajoin. Etsi:

  • rintakehän muodon muutokset
  • rintojen koon muutokset
  • nännin muutos (esimerkiksi ekseema)
  • Nännin erittyminen tai verenvuoto
  • Rintojen tai nännin vetimet
  • Rinnassa tai nännissä olevat haavaumat tai turvotukset (ulokkeet)
  • Punoitus tai suonet, jotka ovat normaalia selvempiä

2. Katso itseäsi kädet ylhäällä

Aloita tutkimus paikallaan seisomalla ja nostamalla kädet pään yläpuolelle. Katso sitten rintojasi samalla kun nostat hitaasti molemmat kätesi pääsi yläpuolelle.

Kannattaa kiinnittää erityistä huomiota nänniin:

  • Vetääkö se sisäänpäin joissakin paikoissa mutta ei toisissa?
  • Onko sinulla muita ihon painaumia?

Katsokaa myös rinnan alapuolella olevia painaumia, joita voi olla vaikea havaita, kun seisoo rennosti.

Katsokaa myös rintakehän alapuolella olevia painaumia, joita voi olla vaikea havaita, kun seisoo rennosti.

3. Tunne itsesi, kun nouset ylös

Kun olet katsonut rintasi tarkkaan, on aika tunnustella. Tunnustele ensin seisaaltaan. Tunnustele rintakehääsi litteällä kädellä ja sormet yhdessä. Rinnat on helpointa tunnustella, kun ne ovat voiteen tai saippuan peitossa. Kuvittele, että jaat rintasi neljäsosiin pysty- ja vaakasuoran viivan avulla, ja tunnustele kutakin neljäsosaa järjestelmällisesti. Aloita neljännesosan ulkoreunasta ja siirrä kättäsi kohti keskustaa eli nänniä. Rinta on sivuilla usein paksuin ja solmikkain. Etenkin nuorilla naisilla on usein hieman "kyhmyisiä" rintoja, mutta nämä kyhmyt ovat lähes aina hyvänlaatuisia. Tärkeintä on pitää silmällä, muuttuvatko kyhmyt. Siksi on tärkeää tutustua rintoihin jo nuorena. Jos epäilet, onko kyhmy merkittävä tai onko se muuttunut, sinun on aina mentävä lääkäriin.

4. Kainaloiden tutkiminen

Ensiksi tutkitaan kainalo vielä seisten. Nosta käsivarsi puoliväliin ja aseta vastakkaisen käden kolme sormea korkealle kainaloon, jota haluat tutkia. Anna sitten käsivarren roikkua rennosti, kun tutkit kainalosta imusolmukkeita, jotka tuntuvat melkein kuin pienet herneet. Ei ole harvinaista, että voit tuntea imusolmukkeet, jos tunnet ne tarkasti. Etsitään yli senttimetrin kokoisia solmuja, muuttuvia solmuja tai uusia solmuja.

Suurentuneisiin imusolmukkeisiin on monia syitä, ja suurin osa niistä on vaarattomia. On harvinaista, että rintasyöpä ilmaantuu pelkästään kyhmynä kainalossa - jos kyseessä on rintasyöpä, rinnassa on yleensä aina kyhmy. Mutta varmuuden vuoksi, jos huomaat kainalossasi huomattavan kyhmyn, ota yhteyttä lääkäriin.

5. Tunnustele rintakehääsi makuulla

Kertaa koko rintakehän ja kainalon tunto makuulla. Erityisesti rintakehän alaosa on usein helpompi tuntea tässä asennossa. Kun tutkit kainaloa, tee se ensin käsi alhaalla kyljessäsi ja sitten käsi pään yläpuolelle nostettuna.

Mitä voin tehdä syöpään sairastuneen omaisena/ystävänä?

Voi olla todella vaikeaa tietää, mitä sanoa syöpää sairastavalle ystävälle, kollegalle tai perheenjäsenelle. Voitteko kysyä siitä? Häiritsettekö? Entä jos hän suuttuu? Ja mitä sinä todella haluat tehdä itse?

Monet syöpäpotilaat ovat todella iloisia siitä, että ihmiset heidän ympärillään ajattelevat heitä ja osoittavat heille. Toisinaan voi olla suuri helpotus saada ulkopuolista apua.

Mutta sinun on myös mietittävä, mitä haluat auttaa. Ehkä haluat tarjota käytännön apua? Se voi olla ruohonleikkuuta tai ruoan laittamista pakastimeen.
Mahdollisesti haluat auttaa henkisesti? Tämä onnistuu kuuntelemalla ja tunnustamalla syöpään sairastuneen tunteet.

Tarjoa sellaista tukea kuin voit - riippumatta siitä, millainen suhde sinulla on syöpään sairastuneeseen henkilöön.

Jos haluat auttaa jotakuta, jolla on ollut syöpä

Voi olla vaikeaa tietää, mitä sanoa syöpään sairastuneelle. Saattaa kuitenkin olla hyvä ajatus sanoa, että tiedät henkilön sairastavan syöpää. Silloin henkilöllä ei ole epäilystäkään siitä, että tiedät.

Jos et ole varma, miten tukea parhaiten, kannattaa kysyä. Voit esimerkiksi kysyä:

  • Hyötyisitkö, jos tulisin ja leikkaisin ruohon/ toisin ruokaa pakastimeen?
  • Voisinko soittaa tai poiketa silloin tällöin, vai tarvitsetko rauhaa ja hiljaisuutta?

Valintamahdollisuuksien tarjoamisella helpotat syöpäpotilaan mahdollisuutta kieltäytyä avuntarjouksesta, jos se ei ole tarpeen.

Hyvinvointivaihtoehtojen tarjoaminen helpottaa syöpää sairastavan potilaan toimintaa.

Monien syöpään sairastuneiden on totuteltava sairauden tuomaan uuteen tilanteeseen, ja jotkut eivät mielellään ota apua vastaan.

Monien syöpään sairastuneiden on totuteltava sairauden tuomaan uuteen tilanteeseen.

Monille syöpäpotilaille on mukavaa, ettei heidän tarvitse itse pyytää apua. Keksi siis konkreettisia ehdotuksia siitä, miten voit ja haluat auttaa. Esimerkiksi:

  • Kysy, tarvitseeko syöpäpotilas jotain supermarketista, kun menet joka tapauksessa ostoksille
  • Kysy, pitäisikö sinun ottaa heidän lapsensa mukaan jalkapalloon, kun tuot oman lapsesi
  • Otaudu tutkimukseen tai hoitoon
  • Varaathan ylimääräisiä ruoka-annoksia pakastinta varten
  • Leikkaa nurmikko tai ulkoiluta koiraa
  • Kutsu lapset silloin tällöin kotiin leikkipäivään
  • Mukava puhdistaa
  • Kerro kastella kasvit tai hoitaa karja, jos syöpää sairastava joutuu sairaalahoitoon

Esityksiä keskustelun aloittamiseksi

Keskustelun aloittaminen voi olla vaikeaa, mutta kokeile seuraavia tapoja:

  • Olen pahoillani, että sinulla on syöpä
  • Olen ajatellut sinua paljon kuultuani, että olet sairastunut
  • Miltä sinusta tuntuu?

Jos syöpään sairastunut saa kyyneleet silmiin tai alkaa itkeä, kun keskustelu kääntyy sairauteen, voit sanoa: Huomaan, että se vaikuttaa sinuun. Voimmeko puhua siitä, vai haluaisitko puhua jostain muusta?

Helpottaa luomaan taukoja sairaudesta

Kun sairastat syöpää, sairaus ja hoito voivat viedä paljon ajatuksia. Joillekin syöpää sairastaville tuntuu hyvältä jakaa ajatuksiaan, mutta ne voivat myös täyttyä niin paljon, että voi olla mukavaa pitää taukoa niistä.

Voit auttaa kysymällä ja puhumalla muista aiheista kuin sairaudesta. Lisäksi voit luoda taukoja ja rentoutumista seuraavilla tavoilla:

  • Viekää syöpäpotilas kävelylle kaupunkiin, kahvilaan, elokuviin tai muualle
  • Katsokaa televisiota yhdessä
  • Menkää kävelylle yhdessä
  • Kylpyä porealtaassa tai käydä hieronnassa
  • Lav iltapäivä
  • Jos syöpäpotilas on vuodepotilaana, voit tarjota syöpäpotilaan kumppanille kotitaukoa ja jäädä syöpäpotilaan luokse muutamaksi tunniksi

Jos sinua pyydetään tekemään jotain, mitä et halua

Voi olla, että sinua pyydetään tekemään jotain, mitä et halua tehdä. Sinua saatetaan esimerkiksi pyytää osallistumaan kokoukseen tai kyselyyn, mutta sinusta tuntuu, ettet pysty siihen. On aina ok sanoa ei sellaiselle asialle, jota et tunne pystyväsi hoitamaan. Mutta joskus voi olla vaikea sanoa ei.

Jos haluat auttaa muissa tehtävissä, voit ehdottaa, että teet tämän sen tehtävän sijaan, jota et halua tehdä.

Kyllä.

Jos luulet olevasi syöpäpotilaalle syyn velkaa kieltäytymiselle, on yleensä parasta kertoa asia suoraan. Monet syöpää sairastavat ymmärtävät tämän.

Husk

  • Monet syöpään sairastuneet tarvitsevat tunteen siitä, että tunnet heitä kohtaan tunnetta ja että voit ottaa heidän tunteensa huomioon
  • Et voi sanoa mitään, mikä poistaisi taudin
  • Et voi sanoa mitään, mikä poistaisi heidän huolensa sairaudesta

Elämää rintasyövän kanssa

Miten voit rintasyöpähoidon aikana ja sen jälkeen, vaihtelee suuresti. Jos sinulle on tehty suuri rintojen poistoleikkaus, sinun on ehkä opittava elämään muuttuneen kehon ja kehonkuvan kanssa. Monilla ihmisillä voi olla myös haittavaikutuksia. Jotkut syöpäpotilaat kokevat esimerkiksi äärimmäistä väsymystä.

Voit tehdä itse paljon, jotta sinulla olisi hyvä elämä prosessin aikana. Me Apulsissa keskitymme liikuntaan ja ruokavalioon terveellisen elämän takaamiseksi, ja liikunnalla ja ruokavaliolla on todella positiivinen vaikutus, jos sinulla on syöpä.

Liike syövän aikana

Tietoisuus fyysisen aktiivisuuden merkityksestä rintasyöpää sairastavien naisten eloonjäämiselle ja elämänlaadulle on lisääntynyt.

Kaiken kaikkiaan se on lisääntynyt.

Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että rintasyöpää sairastavilla naisilla, jotka harrastavat liikuntaa, on vähemmän väsymystä ja masennusta ja että heidän elämänlaatunsa on parempi kuin niillä naisilla, jotka eivät harrasta liikuntaa. Useissa tutkimuksissa on myös osoitettu liikunnan suotuisa vaikutus eloonjäämiseen. Ne ovat osoittaneet pienentyneen uusiutumisriskin ja pienentyneen riskin kuolla rintasyöpään.

Jos sinulla on syöpä, on hyvä, että harrastat liikuntaa ja liikut. Jos et harrastanut liikuntaa ennen sairastumistasi, liikunnan aloittaminen voi kannattaa rintasyöpädiagnoosin jälkeen. Syöpähoidon jälkeen liikunta voi auttaa vahvistamaan kehoa uudelleen.

Hoidon ja leikkauksen jälkeen jotkut ihmiset tarvitsevat myös kuntoutusta, koska heillä on fyysisiä ongelmia. Tämän arvioi lääkäri, ja yleensä fysioterapeutti tekee sen.

Koulutus voi:

  • Henkinen väsymys - vaikka sinulla olisi kemoterapia
  • Lisää kuntoa ja lihasvoimaa
  • Vahvistaa hyvinvointiasi
  • Hyvittää yleistä terveyttäsi - sydäntäsi, verenkiertoa ja verenpainetta

Kuinka liikunta saadaan arkielämään

Aluksi voit harrastaa liikuntaa niin paljon kuin pystyt ja haluat. Tietenkin sinun pitäisi aina olla tietoinen kehosi signaaleista matkan varrella ja reagoida niihin. Jos olet epävarma, keskustele lääkärisi tai sairaalan henkilökunnan kanssa siitä, kuinka paljon voit liikkua.

Seiso, leiki, hyppää, tanssi - käytä jokainen tilaisuus aktivoida kehoasi - me apuls:ssa teemme kaikkemme antaaksemme ihmisille mahdollisuuden elää aktiivista elämää. Olemme aina valmiita auttamaan ja opastamaan liikuntavälineiden ym. alalla.

Liikunta ei ole pelkkää kuntosalille juoksemista tai 30 minuutin istumista olohuoneen kuntopyörällä. Liikkuminen ja kuntoilu voi olla monenlaista, kunhan saat kehosi liikkeelle ja sykkeesi nousemaan, kuten esimerkiksi työpaikan portaissa, lattianpesussa, koiran ulkoiluttamisessa tai kotipuutarhassa työskentelyssä.

Vinkkejä liikunnan saamiseksi osaksi arkea

  • Jos olet paikassa, jossa joudut istumaan paikallasi pitkään, pidä taukoja, seiso ja kävele ympäriinsä, jos mahdollista
  • Käytä portaita liukuportaiden ja hissien sijaan
  • Tottua käyttämään kauimpana sinusta olevaa wc:tä (jos vaihtoehtoja on enemmän)
  • Kaikki kotityöt vaativat liikettä, joten aseta kotona tehtävät etusijalle, jos pystyt siihen (ruoanlaitto, siivous, pyykinpesu, puutarhanhoito jne.) 
  • Käy tai ota mieluummin pyörä kuin auto, kun olet menossa vain lyhyelle matkalle 
  • Lava-kahvitreffit ulkoilmassa. Aloita lyhyellä kävelyllä ennen kahvia tai ota kahvi mukaan termospullossa
  • Jätä kiinteät kävelyjärjestelyt, esimerkiksi naapurin kanssa 
  • Käytä askelmittaria. Se auttaa sinua seuraamaan, kuinka monta askelta otat joka päivä - ja motivoi sinua kävelemään enemmän
  • Kävele lyhyitä kävelylenkkejä, jos sinulla ei ole voimia mihinkään muuhun

Ruoka syövän aikana

Jos voit syödä kuten normaalisti etkä laihdu, silloin syöpäpotilaalle terveellinen ruoka on täsmälleen sama kuin kaikille muillekin terveellinen ruoka.

Mitä?

Terveellisen ruokavalion tärkeä tavoite on normaalipainon ylläpitäminen riippumatta siitä, onko sinulla syöpä vai ei.

Hyvinvointisyöpään sairastut vai et.

Ylipaino lisää sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja syövän riskiä. Alipaino ei ole myöskään hyvä asia, kun on menossa läpi vaativaa syöpähoitoa.

Jos haluat säilyttää normaalipainon, voit noudattaa alla olevia neuvoja.

Mikäli haluat säilyttää normaalipainon, voit noudattaa alla olevia neuvoja.Mitä?

1. Syö monipuolisesti

Syömällä monipuolisesti vihanneksia, hedelmiä, viljaa, kalaa ja lihaa varmistat, että kehosi saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. On paljon parempi saada kaikki tarvitsemasi ravintoaineet kuin saada hyvin suuria määriä muutamaa.

2. Vähennä lihaa

Tanskan syöpäyhdistys suosittelee, että viikossa syödään enintään 500 grammaa naudan-, vasikan-, karitsan- ja sianlihaa (jota usein kutsutaan punaiseksi lihaksi). Punainen liha lisää syövän - erityisesti suolistosyövän - riskiä, kun sitä syödään suuria määriä. Tämä johtuu todennäköisesti yhdistelmästä, joka koostuu usein korkeasta tyydyttyneen rasvan pitoisuudesta, lihan sisältämistä syöpää aiheuttavista aineista, kuten nitraattiyhdisteistä, ja syöpää aiheuttavien aineiden muodostumisesta, kun lihaa paistetaan tai grillataan korkeassa lämmössä.
Huomaa, että termillä "punainen liha" ei tässä yhteydessä ole mitään tekemistä sen kanssa, kuinka kypsää liha on. Se on yksinkertaisesti yleisnimitys naudan-, vasikan-, lampaan- ja sianlihalle. 500 grammaa sovelletaan riippumatta siitä, onko liha kypsennetty vai ei.

Punaisen lihan sijasta voit syödä kalaa, äyriäisiä ja siipikarjaa, jotka ovat vähärasvaisia ja proteiinipitoisia vaihtoehtoja. Myös kuivatut pavut, kikherneet ja linssit ovat hyviä proteiininlähteitä.

3. Syö täysjyväviljaa - kuten ruista

Raaka-aineilla on syöpää ehkäisevä vaikutus. Osittain siksi, että täysjyväviljan kuidut ovat hyväksi suolistolle ja ruoansulatukselle. Osittain siksi, että täysjyvävilja on täyttävää ja auttaa siten ylläpitämään normaalipainoa, mikä auttaa ehkäisemään syöpää.

Vaikka auringonkukansiemenet ja pellavansiemenet saavat leivän näyttämään karkealta, ne eivät ole hyviä täysjyväviljan lähteitä. Niiden kuitupitoisuus ei ole suurempi - mutta niiden rasvapitoisuus on suurempi. Ne sisältävät myös runsaasti raskasmetallia kadmiumia, joka kertyy elimistöön. Auringonkukansiemeniä ja pellavansiemeniä tulisi sen vuoksi syödä vain rajoitetusti. Siksi on suositeltavaa valita ruis.

4. Valitse erityisesti nestemäisiä rasvoja

Kertatyydyttymättömiä rasvahappoja ja omega-3-rasvahappoja on erityisen hyvä saada. Niitä on pääasiassa kasviöljyissä, kuten rypsi- ja oliiviöljyssä, sekä kalassa. Mantelit ja pähkinät ovat myös hyviä terveellisten rasvojen ja kuitujen lähteitä. Toisaalta on hyvä vähentää eläinperäisistä tuotteista, kuten lihasta ja voista saatavia rasvoja, jotka sisältävät runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja.

5. Syö hedelmiä ja vihanneksia, erityisesti kaalia ja karkeaa vihannesta

Yrvisten ja vihannesten syöminen auttaa ehkäisemään liikalihavuutta, mikä on olennainen osa syöpää ehkäisevää ruokavaliota. Samalla hedelmät ja vihannekset ovat hyviä useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä, ja niissä on runsaasti kuitua ja muita terveellisiä kasviyhdisteitä.

On hyvä syödä monipuolisesti hedelmiä ja vihanneksia - etenkin karkeaa. Erityisesti kaalilla ja sipulilla on osoitettu olevan suotuisia ominaisuuksia syöpää vastaan.

Marjoilla ja yrteillä näyttäisi myös olevan erityisen hyvä vaikutus syöpään.

Jos et ole hedelmien ja vihannesten syömisen ystävä, myös hedelmien ja vihannesten mehustaminen on suosittua. Mehu sisältää usein paljon energiaa hedelmäsokerin muodossa. Mehu voi olla hyväksi esimerkiksi pahoinvoinnin yhteydessä, mutta se ei voi korvata ateriaa, sillä hedelmiä ja vihanneksia mehustettaessa ei saada kaikkia ravintoaineita ja kuituja. Parempi vaihtoehto voisivat olla smoothiet, joissa hedelmät ja vihannekset sekoitetaan.

6. Tarkista pakkausmerkinnät - valitse tuotteita, joissa on vähän ja tunnistettavia ainesosia

Tänä päivänä syömme monia teollisesti tuotettuja elintarvikkeita, joilla on pitkät tuoteselosteet. Tuotteessa ei välttämättä ole mitään epäterveellistä tai syöpää aiheuttavaa, koska ainesosaluettelo on pitkä. Kaikkien sallittujen lisäaineiden tai elintarvikkeissamme olevien lisäaineiden monien erilaisten seosten kaikkia vaikutuksia ei kuitenkaan tunneta. Siksi on hyvä turvallisuusperiaate aloittaa tuotteista, jotka eivät sisällä liikaa ainesosia ja joiden ainesosaluettelossa mainitut raaka-aineet voi tunnistaa.

Lisäaineet nitraatti, nitriitti ja savuaromi, joita usein lisätään leikkeletuotteisiin ja savustettuihin tuotteisiin, ovat syöpää aiheuttavia.

Karsinogeenisia.

7. Säästät lisättyä sokeria ja suolaa

Ei ole olemassa lopullista näyttöä elintarvikkeiden sisältämän sokerin ja syövän välisestä negatiivisesta yhteydestä. Yleissääntönä on kuitenkin suositeltavaa vähentää ruoan sisältämää lisättyä sokeria, jos haluaa säilyttää normaalipainon.

Ruoan sisältämästä suolasta ja syövästä ei vielä tiedetä paljon, mutta tutkimukset osoittavat, että ruoan korkea suolapitoisuus lisää mahasyövän riskiä. Se lisää myös sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tanskan syöpäyhdistys suositteleekin vähentämään lisättyä suolaa ja erittäin suolaisia ruokia, kuten leikkeleitä.

8. Jos laihdut paljon, sovelletaan eri sääntöjä

Jos sairauden tai hoidon vuoksi laihdut paljon tai sinulla on hyvin pieni ruokahalu, ruoan päätarkoitus on estää laihtuminen. Siksi sinun tulisi syödä paljon energiaa sisältävää ruokaa, jopa pieninä annoksina.

Tämä tarkoittaa sitä, että kunnes painosi ja ruokahalusi palautuvat normaaliksi, sinun ei pitäisi ottaa huomioon edellä mainittuja seitsemää vinkkiä, vaan miettiä sen sijaan sellaisten ruokien syömistä, jotka sisältävät runsaasti rasvaa ja joista saat proteiinia. Sen sijaan kannattaa vähentää terveellisiksi miellettyjä elintarvikkeita - hedelmiä, vihanneksia ja täysjyväviljaa - sillä ne ovat hyvin täyttäviä mutta vähäenergisiä.

6 hyvää raaka-aineryhmää

  • Kokonaiset jyvät (kaikki lajit ja erityisesti ruis)
  • Sipulit (kaikki sipulilajit, esim. ruohosipuli, punasipuli, valkosipuli ja kevätsipuli)
  • Kaalit (kaikki kaalilajit, esim. kukkakaali, terttukaali, punakaali ja parsakaali)
  • Karhu
  • Kala ja äyriäiset
  • Mausteet ja yrtit

Toivomme, että sait lisää tietoa rintasyövästä, ja että jos joko tunnet jonkun tai kamppailet itse rintasyövän kanssa, voit käyttää joitakin aiheita ja neuvoja, jotka olemme listanneet tässä blogikirjoituksessa.

Kyllä.

Jos haluat auttaa tukemaan, tutustu vaaleanpunaiseen valikoimaamme täällä. Yhdistetään voimamme syövän voittamiseksi ja rintojen tukemiseksi.

fi