Ruokavalio-ohjeet - Pikaruoka

Pikaruoka on aina helppo ratkaisu pitkän ja kiireisen työpäivän tai juhlaillan jälkeen. Mutta mitä pikaruoka todella tekee kehollesi?

Käsite pikaruoka tulee englanninkielisestä sanasta fast food, ja sitä käytetään valmiista lämpimästä ruoasta, jota voi ostaa kahviloista, makkaravaunuista tai vastaavista. Ruoalla on useita etuja; se on halpaa, monet pitävät siitä, sitä on helppo löytää ja syödä nopeasti, mutta sillä on myös haittoja, kuten se, että se on epäterveellistä tai tuhoaa perinteistä ruokakulttuuria.

Ruokatyyppi on kehittynyt modernin yhteiskunnan mukana, jossa ihmiset käyvät enemmän ulkona töissä tai pitämässä hauskaa ja viettävät vähemmän aikaa kotona. Sen lisäksi, että ruoka on nopea valmistaa, se voidaan myös syödä nopeasti, mikä sopii kiireiseen elämäntapaan. Suuri osa pikaruoasta voidaan syödä myös ilman ruokailuvälineitä, mikä on monien mielestä yksinkertaisempaa.

Paino

Yksinkertainen pizza sisältää tarpeeksi kaloreita kattamaan puolet aikuisen naisen päivittäisestä tarpeesta. Lisäksi pikaruoassa on usein hyvin vähän kuituja, ja koska kuidut lisäävät kylläisyyttä, pikaruokaa syödessä on suurempi riski ylensyöntiin, ja ylensyönti näkyy luonnollisesti vaa'assa, jos sitä esiintyy säännöllisesti.

Pikaruoka sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, suolaa ja hyvin vähän ravintoaineita, mikä tarkoittaa, että elimistösi ei pysty toimimaan optimaalisesti, ja jos syöt vain pikaruokaa, elimistösi itse asiassa rappeutuu, kuten voit nähdä dokumenttielokuvassa "Super Size Me".

Energia

Pikaruoka on tyypillisesti pitkälle jalostettua, ja se sisältää yleensä myös runsaasti transrasvoja ja tyydyttyneitä rasvoja, lisättyä sokeria ja paljon suolaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun syöt epäterveellistä pikaruokaa, saat paljon kaloreita ilman ravintoarvoa, jolloin kehollesi ei jää käyttökelpoista energiaa.

Tauti

Pikaruokailu lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin, jos on ylipainoinen. Paistetuissa elintarvikkeissa olevat transrasvahapot nostavat haitallisen kolesterolin, LDL:n, määrää. Aivan kuten suuret suolamäärät voivat vaikuttaa verenpaineeseen, munuaiskiviin ja vatsasyöpään.

Verensokeri

Pikaruoka sisältää usein ainesosia, jotka sisältävät nopeita hiilihydraatteja, kuten valkoista leipää ja sokeria, jotka vapautuvat nopeasti verenkiertoon, kun taas esimerkiksi vihanneksista saatavat hitaat hiilihydraatit vapautuvat pidemmän ajan kuluessa. Tämä tarkoittaa sitä, että verensokeri nousee merkittävästi, kun syöt pikaruokaa, mikä pitkällä aikavälillä voi häiritä insuliinivasteesi ja siten lisätä tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Pikaruoan kulutuksen edellä mainituista riskeistä huolimatta pikaruokaa pitäisi tietysti voida nauttia silloin tällöin hyvällä omallatunnolla. Ole vain tietoinen määrästä ja tiheydestä, jotta siitä ei tule tapana. Pikaruoan ei aina tarvitse olla roskaruokaa tai huonoa ruokaa. Alla olevien kohtien avulla pikaruokaa voi tehdä terveellisemmäksi muutamalla muutoksella.

Täydennä pikaruokaa lisäkasviksilla, jätä ranskalaiset väliin ja syö halutessasi kasvispuikkoja dipin kanssa.

Pikaruokaa, jos haluat.

Pidän kaikesta friteerauskoneessa paistetusta

Rukoile, että pizzassa on vähemmän juustoa, ja jätä juusto väliin voileivässäsi tai hampurilaisessasi - valitse aina karkeaa leipää tai ruisleipää, jos se on vaihtoehto.

Jos valitset hampurilaismenun, valitse pienen tai tavallisen menun suuren menun sijaan. Voit säästää paljon kaloreita valitsemalla pienemmän koon

Jos syöt thaimaalaista laatikkoa, jätä väliin paistettu riisi, paistetut nuudelit, friteerattu kana ja katkaravut sekä kevätkääryleet. Valitse pieni annos tavallista riisiä ja pyydä lisävihanneksia ruokaan.

Ystäkää