Ravintolisät

Lue lisää
Lajittele:

Mikä on ravintolisä?

Lisäravinteella tarkoitetaan ravintoaineita, joilla on fysiologinen tai ravitsemuksellinen vaikutus. Lisäravinteiden tarkoituksena on täydentää päivittäistä ruokavaliota, jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn esimerkiksi liikunnasta. Lisäravinteita on monenlaisia, mutta mikä tärkeintä, niitä on monenlaisia. Markkinoilla on monia tuotteita, joiden laadusta on tingitty. Joskus huonolaatuiset ravintolisät aiheuttavat keholle enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi myymme AINOASTAAN huippulaatuisia ravintolisiä.  

Miksi ottaa lisäravinteita?

Kun harjoittelet, hajotat lihasten rakennetta. Sen jälkeen lihakset toipuvat luonnollisesti ja uusi lihasrakenne on vielä vahvempi kuin edellinen. On tärkeää, että lihaksille annetaan tarvittavat "rakennuspalikat", jotta ne voidaan rakentaa uudelleen paremmiksi. Jos keholla ei ole tarvittavia "rakennuspalikoita" käytettävissä, et saa aikaan mitään vahvistusta lihasrakenteessasi ja harjoittelusi menee hukkaan.

Lihaksen rakentamisen "rakennuspalikat" ovat proteiineja. Jos et ole 100-prosenttisesti hallinnassa ruokavaliostasi etkä siksi ole varma, että saat riittävästi proteiinia. Silloin sinun tulisi täydentää harjoittelua täydennysravinteella saadaksesi maksimaalisen hyödyn harjoittelustasi.

Ei vain voimaharjoittelun aikana sinun tulisi täydentää ruokavaliota ravintolisillä. Jos harrastat aktiivisesti liikuntaa, kuten juoksua, pyöräilyä tai vastaavaa, on monia etuja täydentää ruokavaliota ravintolisällä.

Jos olet epävarma siitä, mikä ravintolisä sinun pitäisi valita tai miten täydentää sitä ruokavaliollasi, olet aina tervetullut ottamaan yhteyttä meihin Apuls.dk:ssa. Meillä on paljon hyviä resepti-ideoita, joita haluaisimme jakaa kanssasi.

Ravintolisien ei ole tarkoitus korvata ruokavaliota, vaan täydentää sitä tarvitsemillasi lisäravinteilla. Lisäravinteita on monenlaisia, mutta niillä kaikilla on yksi yhteinen piirre: niillä on tarkoitus olla positiivinen fysiologinen tai ravitsemuksellinen vaikutus.

Mitä ovat ravintolisät?

Lisäravinteet voidaan naamioida moniksi asioiksi, esimerkiksi jauheiksi, pillereiksi, tableteiksi, öljyiksi, nesteiksi ja niin edelleen. Monet uskovat, että lisäravinteet ovat elimistölle luonnottomia ja että vitamiinit ja kivennäisaineet pitäisi saada vain "oikeasta ruoasta". Lähes kaikki lisäravinteet on kuitenkin kehitetty "oikeasta" elintarvikkeesta, esimerkiksi riisin, ginsengjuuren, lehmänmaidon, hampun ja niin edelleen muodossa. Jos lisäravinteet ovat peräisin luonnollisista elintarvikkeista, ei tarvitse huolehtia siitä, että lisäravinteet ovat haitallisia, kunhan niitä nautitaan oikea määrä. 

Toimivatko ravintolisät lainkaan?

Lisäravinteiden alalla on valitettavasti paljon yrityksiä, jotka myyvät puhdasta huijausta, ja sinun pitäisi aina lukea huolellisesti tuotteesta, josta olet kiinnostunut, ennen kuin ostat sen. Puhtaita petoksia ja harhaanjohtavia kampanjoita on kaikkialla, ja esimerkkejä nopeista ihmedieeteistä ja suuremmista rinnoista ei välttämättä aina ole mukana, vaikka niitä saatetaankin kuvailla. Onneksi on olemassa paljon hyviä ja laadukkaita lisäravinteita, joiden toimivuuden tutkimus ja lukemattomat tutkimukset ovat osoittaneet. Me apuls.dk:ssa tarjoamme vain lisäravinteita, joiden tiedämme toimivan. Lisäravinteita on olemassa moniin eri tarpeisiin, mutta tarvitsitpa sitten energiaa, painonnousua tai nopeampaa lihaskasvua, on olemassa tehokkaita ja terveyttä edistäviä lisäravinteita sinulle.

Vitamiinit ja kivennäisaineet ravintolisissä

Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat kaksi elintärkeää elementtiä, jotka pitävät meidät terveinä. Ne liittyvät toisiinsa ja auttavat toisiaan. Vitamiinit osallistuvat moniin elimistön elintärkeisiin prosesseihin, kun taas kivennäisaineet joko auttavat vitamiineja toimimaan tai toimivat jopa itse elimistön keskeisinä rakennusaineina. Esimerkiksi elimistön hermosto tai nestetasapaino eivät toimisi optimaalisesti ilman vitamiineja ja kivennäisaineita. Vitamiini- ja kivennäisainelisät voidaan saada monista eri lähteistä, esimerkiksi ruusunmarjoja käytetään C-vitamiinin täydentämiseen.

Kenen pitäisi ottaa lisäravinteita?

Lisäravinteiden käyttöön on lukemattomia eri syitä ja tarkoituksia. Kansallisella terveysvirastolla on monia ruokavalio-ohjeita, jotka eivät sisällä ravintolisiä, mutta valitettavasti ne ovat hyvin yleistäviä ja koskevat vain keskivertotanskalaisia. Neuvoja ei siis välttämättä sovelleta henkilöön, joka treenaa paljon, jonka on lihottava tai jolla on keskittymisvaikeuksia. Yksi suosituimmista syistä, kuten tiedätte, on tietenkin saada isompia lihaksia, vahvistua ja parantaa harjoittelun tuloksia, mutta se voi olla myös, jos haluat lihoa, saada korkeamman energiatason, lyhentää palautumisaikoja tai ehkäistä komplikaatioita luissa, sydämessä tai verenkierrossa.

On olemassa useita lisäravinteita, jotka ehkäisevät osteoporoosia, sydän- ja verisuonitauteja sekä verenkierron ja veren laadun ongelmia. On aina suositeltavaa, että voimaharjoittelijat saavat lisää proteiinia, koska keho tarvitsee sitä kovan voimaharjoittelun jälkeen. Tätä voi kuitenkin olla vaikea tehdä tarkasti ja luultavasti pelkästään "normaalilla" ruokavaliolla, minkä vuoksi niin monet urheilijat hyödyntävät proteiinijauheiden monia eri lajikkeita. Kuitenkin myös esimerkiksi vegaaneille suositellaan B12-vitamiinilisää, tummaihoisille D-vitamiinilisää ja pieniruokaisille vanhuksille monivitamiinilisää.

Voimaharjoittelu lisäravinteilla

Ruokavalion lisäravinteet ovat nousseet erityisesti voimaharjoittelun maailmassa, eikä syyttä. Keho tarvitsee lisäravintoa ja enemmän proteiinia harjoittelun aikana, minkä vuoksi proteiinijauheet ovat erityisen suosittuja. Täältä saat juuri oikean annoksen proteiinia juuri oikeaan aikaan. Tutkimukset ovat jopa osoittaneet, että saat paljon parempia tuloksia voimaharjoittelussa, jos otat proteiinia heti harjoittelun jälkeen sen sijaan, että ottaisit sitä aamulla ja illalla. Tämä johtuu siitä, että keho on paljon vastaanottavaisempi näille ravintoaineille tällä hetkellä. Iltapalaa on kuitenkin vaikea ottaa mukaan kuntosalille, minkä vuoksi monet turvautuvat proteiinipirtelöihin ja muihin proteiinipitoisiin tuotteisiin.

Jos syöt proteiinin kanssa myös hiilihydraatteja, optimoit imeytymistä paljon. Proteiinijauhetta on monessa muodossa, kuten hera-, hera-, riisi-, soija-, hamppu- ja riisiproteiinina. Proteiinijauheen lisäksi voimaharjoittelussa käytetään usein kreatiinia ja painonlisäystä. Kreatiini auttaa vahvistamaan lihaksia ja lyhentää samalla palautumisaikaa. Kreatiini toimii vähän kuin energiavarasto, jota voidaan käyttää lyhytaikaiseen toimintaan, ja siksi se on erittäin hyvä voimaharjoitteluun, mutta ei niinkään pitkäaikaiseen sydänharjoitteluun. On kuitenkin syytä muistaa, että kreatiini on vettä sitova aine ja voi siksi johtaa painonnousuun, kun olet juuri aloittanut sen käytön. Painonnousua lisäävää ainetta käytetään tarkoitukselliseen painonnousuun. Saat tyypillisesti 400 kaloria 100 grammaa painonlisäysjuomaa kohden, mutta nämä eivät ole tyhjiä kaloreita, sillä saat lisäksi 40 grammaa proteiinia.

Populaarisimmat ravintolisätyypit

Aiemmin mainittujen suosittujen lisäravinteiden, kuten proteiinijauheen, kreatiinin ja painonnostajan, lisäksi markkinoilla on vielä useita muita suosittuja lisäravinteita. Kofeiini on yksi yleisimmin käytetyistä energialisäaineista, sillä se antaa nopean energiapotkun, kun sitä tarvitaan. Suurin osa kofeiinista uutetaan guarana-kasvista, ja sitä on saatavilla jauheena, pillereinä tai tabletteina. Ginseng on myös suosittu energianlähde. Ginseng on aasialainen kasvi, joka tunnetaan energiatasoa, keskittymiskykyä, hyvinvointia ja muuta edistävistä ominaisuuksistaan. Tämä ravintolisä on saatavana myös eri muodoissa, kuten pillereinä, jauheena tai jopa koko ginsengjuurena. Toinen suosittu ravintolisä on aminohapot. Kun proteiinia nautitaan, keho hajottaa proteiinin aminohapoiksi. Nämä aminohapot kulkeutuvat ympäri kehoa ja rakentavat lihaksia ja kudoksia.

Erittäin suosittu tapa nauttia aminohappoja on BCAA-aminohappojen käyttö virkistävään juomaan sekoitettuna. Ei pidä myöskään unohtaa mainita kalaöljyä, joka auttaa ylläpitämään tasapainoa tyydyttyneiden ja tyydyttymättömien rasvojen välillä. Ihminen tarvitsee molempia, mutta ilman ravintolisiä saamme yleensä liikaa tyydyttyneitä rasvoja ja liian vähän tyydyttymättömiä, mikä johtaa epäterveelliseen rasvahappotasapainoon. Tätä tyydyttymätöntä rasvaa voi saada yksinkertaisesti kalaöljykapseleista. Kalaöljy auttaa myös voimaharjoittelussa, sillä se toimii nivelten voiteluaineena.

Riskit ravintolisien ottamisessa

Molemmat nykyään Tanskassa myytävät lisäravinteet ovat sivuvaikutuksettomia, jos terveydentilasi on normaali ja vakaa, mutta on aina suositeltavaa käyttää niitä kunnioittavasti. Älä koskaan ota suurempaa annosta kuin mitä pakkauksessa tai lääkärin ohjeiden mukaan suositellaan, vaikka suurten annosten haittavaikutuksia voi esiintyä paljonkin. Lisäksi ravintolisien ja lääkkeiden ja muiden lääkkeiden yhteisvaikutusten suhteen on oltava hyvin varovainen, sillä ravintolisät voivat lisätä tai vähentää lääkkeiden vaikutusta riippuen siitä, mitä odotetaan. Kysy aina lääkäriltäsi tai käy osoitteessa www.interaktionsdatabasen.dk, jos olet epävarma.

Ei pakko, mutta auttava käsi

Lisäravinteiden nauttiminen ei ole missään nimessä ehdoton pakko, mutta siitä on monia etuja, sekä käytännön kannalta että turvallisuuden kannalta, kun saat juuri ne ravintoaineet, joita tarvitset. Netdoktor.dk:n mukaan 56 prosenttia on f tanskalaisista miehistä käyttää lisäravinteita, kun taas naisista 64 prosenttia. Useimmat urheilijat käyttävät nykyään lisäravinteita, koska ne auttavat heitä kohti parempia tuloksia. Lähes kaikki huippu-urheilijat käyttävät jonkinlaista lisäravintoa, mutta se on yleistymässä myös tavallisten harrastajien keskuudessa. Halusitpa sitten optimoida harjoittelusi tai varmistaa, että saat enemmän välttämättömiä vitamiineja, löydät varmasti tarpeisiisi sopivan tuotteen. Kunhan varmistat, että käytät hyvin tutkittuja tuotteita, voit helposti saada optimaalisen ravintoaineyhdistelmän luonnollisesti lisäravinteiden avulla.