10 vinkkiä vahvan kehon ja mielen saamiseksi

Tahdotko saada vahvan kehon ja mielen ja olla tasapainoisempi?

Jokainen tietää, että säännöllinen liikunta on terveellistä keholle, mutta liikunta on myös tehokas tapa parantaa mielenterveyttä. Säännöllisellä liikunnalla voi olla valtava vaikutus esimerkiksi masennukseen ja ahdistuneisuuteen. Liikunta voi myös vähentää stressiä, parantaa muistia, auttaa sinua nukkumaan paremmin ja yleensäkin liikunta tekee hyvää mielialalle. 

Mutta koulutus ei välttämättä ole vastaus kaikkeen. 

Vinkkejä tasapainoiseen kehoon

Tässä on muutamia helppoja vinkkejä siihen, miten saat lisää tasapainoa ja vahvistat samalla kehoasi ja mieltäsi. 

Nuku, nuku, nuku!

Runsaasti unta - se on tärkeää. Nuku 7-9 tuntia. Nukkuessasi kehosi palautuu ja rakentaa uudelleen uusia soluja ja lihaksia, jotka ovat hajonneet kovan harjoittelun jälkeen sekä päivän aikana. Älä koskaan aliarvioi kehosi tarvetta levätä. Unen puute lisää myös ruokahalua ja johtaa huonoon ruoansulatukseen, vähäiseen energiankulutukseen ja energian puutteeseen. 

Syö hedelmiä

Fruitit maistuvat hyvältä ja sisältävät runsaasti vitamiineja ja kuituja, mutta yritä syödä vain kaksi palaa päivässä. Hedelmissä on suhteellisen paljon hedelmäsokeria. Jos sinun on vaikea vähentää hedelmien käyttöä, kokeile korvata hedelmät suosikkivihanneksillasi. 

Stressi pois

Kun olet stressaantunut, kehosi menee selviytymistilaan ja ajattelee, että sen on pakko paeta tai taistella. Tätä varten rasvaa käytetään energiaksi, ja vatsan ympärillä oleva rasva vapautuu helpommin kuin muualla kehossa. Kun olet ollut pitkään stressaantunut, kehosi yrittää kerätä mahdollisimman paljon rasvaa vatsan ympärille.

Jos tunnet itsesi stressaantuneeksi, yritä selvittää, mikä saa sinut stressaantumaan, ja yritä päästä eroon stressistä. Voit myös joogata tai meditoida sen sijaan, että harrastat liikuntaa joka päivä.

Vältä tunnesyömistä

Monet ihmiset syövät tunteidensa mukaan, erityisesti aterioiden välillä. Sillekin pitäisi ehdottomasti olla tilaa! On ihan ok syödä silloin tällöin pala kakkua toimistossa, mutta sinun on oltava tietoinen siitä, miksi teet sen, äläkä syö siksi, että olet surullinen, stressaantunut, väsynyt tai sinulla on huono päivä. Jos tarvitset välipaloja, varmista, että ne ovat terveellisiä vaihtoehtoja, kuten kuorittuja porkkanoita, pähkinöitä jne.

Kohdata todellinen ongelma sen sijaan, että turruttaisit sen ruoalla.

Kierrä voimaa ja nopeutta 

Paras tapa saada vahva ja kiinteä ydin on treenata vapailla painoilla. Tällöin et voi välttää vatsalihasten jännittämistä, vaikka ne eivät olisikaan ne lihakset, joihin harjoitus välittömästi kohdistuu.

Intervalliharjoittelu on myös ihanteellista - vain muutama kerta viikossa.

Tässä on kyse keskittyneestä ja kovasta harjoittelusta muutaman kerran viikossa sen sijaan, että harjoittelisit keskittymättömästi ja joka päivä. 

Ei kannata pelätä lihavaa 

Tämä saattaa kuulostaa oudolta, mutta rasva on hyväksi kehollesi, koska se muun muassa parantaa ruoansulatusta, vakauttaa verensokeria ja edistää rasvanpolttoa. Varmista siis, että saat tyydyttymättömiä rasvoja jokaisella aterialla, esimerkiksi kalasta, pähkinöistä, öljystä ja kananmunista. Sinun ei tietenkään tarvitse syödä suuria määriä rasvaa, mutta ole tietoinen siitä, että sen on oltava osa tasapainoista ruokavaliota. 

Vahvista vatsan aluetta ja ydintä

Unohda perinteiset ja tylsät vatsan taivutukset. Tee lankku, se on paras harjoitus ytimelle. Lankku kiristää ydinlihaksia, mikä antaa sinulle vahvan vatsan ja käyttää samalla monia muita lihasryhmiä. Parannat myös ryhtiäsi.

Lankku: makaa vatsallasi. Aseta kyynärvarret lattialle, osoittavat suoraan eteenpäin. Kyynärpäiden on oltava 90 asteen kulmassa ja juuri hartioiden alapuolella. Nouse varpaillesi. Pidä asento mahdollisimman pitkään. Toista harjoitus. Voit haastaa itsesi lisäämällä aikaväliä tai lisäämällä harjoitusta nostamalla yhtä jalkaa.

Se on joko kaikki tai ei mitään

Tunnetko ajatuksen "Nyt haluan laihtua 5-10 kiloa ja maanantaina jätän kaiken hiilihydraatin, sokerin ja alkoholin pois ja alan juosta"?

Kyllä.

Tämä on ajatus, joka iskee useimpiin ihmisiin. Saatat laihtua muutaman kilon, mutta se ei välttämättä ole hauska prosessi, joten saat ne nopeasti takaisin. On tärkeää, että tiedostat ruokailutottumuksesi paremmin ja päätät, milloin ansaitset jotain hyvää. Jos syöt viikonloppuna syntymäpäiväkakkua ja sämpylöitä, varmista, että syöt järkevästi loppuviikon ajan ja nautit palan tai kaksi hyvällä omallatunnolla! Sen sijaan, että kieltäisit leivän, pastan ja riisin kokonaan ruokavaliostasi, valitse karkeampi versio ja vähennä samalla hieman. Ei ole mitään syytä tehdä asioita vaikeiksi, sillä silloin ruokavaliosi menee taatusti pieleen. 

Löydä tasapainosi, ole realistinen, ja kehosi ja mielesi kiittävät sinua.