6 tapaa, jotka vahingoittavat terveyttäsi

6 tapaa, jotka vahingoittavat terveyttäsi

Tykkäät ottaa flunssarokotuksen joka syksy, ottaa päivittäisen monivitamiinipillerisi ja tankata teetä ja sitruunaa aina, kun juoksu melkein alkaa. Mutta jos luulet, että se yksin riittää pitämään sinut terveenä, olet väärässä.
Terveys ei ole vain terveellistä ruokavaliota, liikuntaa ja kuumaa kamomillateetä. Psyykkinen hyvinvointisi, tottumuksesi ja ennen kaikkea mielentottumuksesi vaikuttavat yhtä lailla siihen, miten tehokkaasti immuunijärjestelmäsi toimii. Tässä on 6 tapaa, jotka voivat sabotoida immuunijärjestelmääsi.

Immuunijärjestelmäsi on monimutkainen pernan (rauhanen, jossa valkosoluja valmistetaan), imusolujen, valkosolujen ja vasta-aineiden muodostama verkosto, joka suojaa sinua bakteereilta, viruksilta ja infektioilta ja auttaa kehoasi taistelemaan sairauksia vastaan.
Kun järjestelmäsi on "alhaalla" tai heikentynyt, olet alttiimpi taudeille ja sinun on myös vaikeampi torjua niitä, kun ne ovat kerran tarttuneet sinuun. Siksi on tärkeää puuttua huonoihin tapoihin ja negatiivisiin tunteisiin, sillä ne voivat heikentää immuunijärjestelmääsi. Ensimmäinen askel on tulla tietoiseksi haitallisista tavoistasi.

Tässä on 6 yleisintä huonoa tapaa sekä hyviä neuvoja, miten korjata tavat, jotta voit pysyä terveenä ympäri vuoden.

Kaikki nämä tavat voivat olla terveellisiä.

1. Nøl: Kanadan Ottawassa sijaitsevassa Carletonin yliopistossa on havaittu, että ihmiset, joilla on taipumus lykätä tehtäviä joka päivä, lykkäävät myös lääketieteellistä hoitoa ja ovat siksi huonommassa kunnossa kuin ihmiset, jotka eivät lykkää tehtäviä.
Mitä nopeammin hoidat terveysongelman - oli se sitten vakava tai ei - sitä nopeammin toivuit. Jos viivyttelet tai jätät hoidon kokonaan huomiotta, kuten sairaanhoitajat usein tekevät, vain pitkität sairautesi kestoa ja voit heikentää immuunijärjestelmääsi entisestään, mikä tekee sinusta entistä alttiimman uusille infektioille.

Ratkaisu: solmut pyrkivät välttämään tehtäviä, jotka vaikuttavat mahdottomilta hallita. Heidän tavoitteenaan on siis välttää stressitekijä, joka aiheutuu siitä, että heidän on käsiteltävä tiettyä asiaa tässä ja nyt. Jos haluat, että tehtävät ovat helpommin hallittavissa, siirrä keskittymisesi tuloskeskeisyydestä siihen, miten voit toteuttaa haasteen ohjelmassasi. Tai toisin sanoen. Esimerkiksi sen sijaan, että ajattelet "Voi ei, minulla ei ole aikaa sairastua, koska minun on oltava huippukunnossa ensi viikon maratonia varten", sinun pitäisi tehdä keskittymisestäsi paljon yksinkertaisempaa ja ajatella vain yhtä askelta eteenpäin.

2. Liian vähäkalorinen ruokavalio: Kun ruokavalio on hyvin vähäkalorinen, kehosi ei saa tarvittavaa ravintoa. Ilman oikeita ravintoaineita solujen toiminta heikkenee, mikä heikentää immuunijärjestelmää.
Tämän lisäksi tiettyjen vitamiinien - erityisesti B-vitamiinien - liian vähäinen saanti voi joissakin tapauksissa johtaa masennusoireisiin, jotka voivat lopulta johtaa sydänongelmiin ja muihin fyysisiin vaivoihin.

Ratkaisu: Ensinnäkin sinulla pitäisi olla realistinen näkemys kehostasi ja painonpudotuksestasi. Liian monet ihmiset, erityisesti naiset, pyrkivät olemaan 5-10 kiloa ohuempia kuin heidän on luonnollista olla. He haluavat olla kolme kertaa niin laihoja kuin he voivat olla. Ja tämä tapahtuu yleensä heidän terveytensä kustannuksella. Riippumatta siitä, yritätkö laihduttaa vai et, pyri syömään tasapainoisia aterioita ja välipaloja, joista saat riittävästi kaloreita koko päivän ajan. Muista, että on mahdollista pudottaa ne ylimääräiset viisi kiloa ja antaa samalla kehollesi sen tarvitsemat energia- ja ravintoaineet.
Lue lisää tietoa artikkelistamme D-vitamiinista ja siitä, miksi on niin tärkeää saada tätä vitamiinia ruokavaliostasi.

Kaikki nämä vitamiinit ovat tärkeitä.

3. Krooninen stressi: Stressi ei ole kovin hyväksi, mutta pieni stressi voi itse asiassa parantaa immuunijärjestelmän toimintaa. Tämä johtuu siitä, että kun elimistösi aistii stressiä, se lisää vasta-aineita, kuten immunoglibuliinia, jotka ovat proteiineja, jotka torjuvat bakteereja ja viruksia. Krooninen stressi sen sijaan ylikuormittaa elimistön torjuntakykyä ja aiheuttaa sen sijaan vasta-aineiden vähenemisen, mikä heikentää vastustuskykyä infektioita vastaan. Itse asiassa jo kolmen päivän äärimmäisen stressin jälkeen riski heikentyneeseen muistiin, epäsäännöllisiin kuukautisiin, osteoporoosiin ja diabetekseen kasvaa.

Ratkaisu: On suuri ero siinä, miten eri ihmiset reagoivat stressiin ja milloin he kokevat stressiä. Se, mitä jotkut pitävät ylitsepääsemättömänä taakkana, ei ehkä ole toisille mitään. Jos tunnet itsesi ylityöllistetyksi, uupuneeksi tai uupuneeksi, olet luultavasti liian stressaantunut ollaksesi hyväksi kehollesi.
Kroonisten sairauksien, kuten psoriasiksen tai astman, äkilliset puhkeamiset voivat myös liittyä stressiin. Sitten sinun pitäisi kiireesti selvittää, mikä on sinulle tärkeää, ja tehdä elämässäsi tarvittavat muutokset, jotta pääset eroon sinua stressaavista tekijöistä. Tämä voi olla mitä tahansa, kuten ongelmia töissä, huono parisuhde tai liikaa kotitöitä ja huolia.

4. Univaje: Nukkuessasi immuunijärjestelmä latautuu ja korjaa itseään - aivan kuten muutkin kehon osat. Kun unet jäävät väliin, se ei näy vain tummina silmänalusina ja silmäpusseina. Riistät myös elimistöltäsi sen elintärkeän uusiutumisprosessin. Vuonna 2003 Psychosomatic Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että henkilöt, jotka eivät nukkuneet yön yli hepatiitti A -rokotteen saamisen jälkeen, tuottivat vähemmän vasta-aineita kuin ne, jotka menivät nukkumaan tavanomaiseen aikaan ja olivat hyvin levänneet rokotuksen jälkeisenä päivänä.

Ratkaisu: Nyrkkisääntönä on, että pyrit saamaan noin kahdeksan tuntia unta joka yö. Jotkut tarvitsevat hieman enemmän, toiset hieman vähemmän. Kokeile, kunnes löydät henkilökohtaiset unentarpeesi. Eli kun tunnet olosi levänneeksi ja virkeäksi koko päivän ajan. Unen helpottamiseksi on hyvä olla juomatta kofeiinipitoisia juomia lounaan jälkeen ja välttää alkoholia noin neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa. Molemmat voivat vaikeuttaa nukahtamista ja vaikuttaa unen laatuun.
Jos nukut jo riittävästi, mutta tunnet silti olosi väsyneeksi ja levottomaksi päivisin, voi olla hyvä idea keskustella lääkärin kanssa ja selvittää, onko sinulla jokin sairaus tai häiriö, joka vaikeuttaa yöunia. Kyseessä voi olla uniapnea, jossa hengitys on hyvin epäsäännöllistä unen aikana, kuorsaus tai yölliset vasikankrampit.

5. Ylikunto: 45 minuutin päivittäisen liikunnan on osoitettu parantavan valkosolujen aktiivisuutta. Mutta jos harjoittelet liikaa ja liian kovaa päivästä toiseen antamatta kehollesi mahdollisuutta toipua kovasta treenistä, sillä on täysin päinvastainen vaikutus. Elimistösi alkaa kokea kovan harjoittelun stressinä, jolloin immunoglobuliinitasot laskevat.
Jos harjoittelet intensiivisesti yli 90 minuuttia kerrallaan, immuunijärjestelmäsi toiminnot alkavat toimia huonosti. Voi kestää jopa kolme päivää, ennen kuin immuunijärjestelmäsi palautuu normaaliksi. Tämä voi olla yksi syy siihen, miksi maratonjuoksijat ovat usein sairaita kisan jälkeen.
Lisäksi kovat, pitkäkestoiset harjoitusjaksot voivat kuluttaa elimistön vitamiineja, mikä voi myös sairastuttaa.

Kaikki nämä jaksot voivat olla sairaita.Kaikki nämä jaksot voivat olla sairaita.

Ratkaisu: jos haluat treenata kovaa ja intensiivisesti, lyhennä treeniaikaasi alle puoleentoista tuntiin. Ja jos haluat viettää viikonloppuna hieman enemmän aikaa treenaamiseen, varmista, että treenisi sisältävät matalan intensiteetin aktiviteetteja, kuten joogaa, pilatesta tai kevyttä uintia.

6. Pitää kaunaa:  Psychological Science -lehdessä julkaistu tutkimus on osoittanut, että ihmisillä, jotka pitävät kaunaa muita heitä loukanneita ihmisiä kohtaan, on todennäköisemmin korkea verenpaine, kohonnut sydämen syke ja negatiiviset tunteet. Nämä ovat klassisia stressin oireita, jotka, kuten aiemmin mainittiin, vaikuttavat negatiivisesti immuunijärjestelmään.

Ratkaisu: anna anteeksi, anna anteeksi ja anna anteeksi. Parasta, mitä voit tehdä itsellesi ja todennäköisesti myös henkilölle, joka on loukannut sinua, on antaa anteeksi. Hope Collegessa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että osallistujat, jotka pystyivät antamaan anteeksi, olivat rauhallisempia, tunsivat olonsa positiivisemmaksi ja hallitsivat paremmin tilannetta. Anteeksiantaminen tarkoittaa sitä, että pystyy muistamaan tapahtuman muistamatta vihaisia tai loukkaantuneita tunteita. Mutta unohtamatta välttämättä sitä, mikä sai sinut suuttumaan tai järkyttymään. Kyse ei siis ole vain toisen henkilön käytöksen suvaitsemisesta tai anteeksiantamisesta, vaan loukkaantuneiden tunteiden rehellisestä tunnustamisesta. Ja sitten, omaksi parhaaksesi, päästä irti kaikesta katkeruudesta tai kaunasta, jonka olet antanut kerääntyä sisällesi.

Lue myös artikkelimme tutkimuksista, jotka osoittavat liikunnan ja D-vitamiinin vaikuttavan hyödyn terveydelle.

Kirjoita myös artikkelimme, joka kertoo liikunnan ja D-vitamiinin vaikuttavista terveysvaikutuksista.