Jos lisäät hedelmien ja vihannesten saantia 300 grammasta 600 grammaan päivässä, vähennät sydän- ja verisuonitautiriskiäsi 30 prosenttia. On siis hyvä syy noudattaa Kansallisen terveysviraston suositusta, jonka mukaan päivässä tulisi syödä 6 kappaletta hedelmiä ja vihanneksia.
Vitamiinipillereillä ei voi korvata hedelmiä ja vihanneksia, sillä hedelmissä ja vihanneksissa on yli 5000 eri ainetta. Nämä aineet edistävät terveyttäsi, mutta niiden tarkkaa vaikutusta ei tunneta.
Vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudet vaihtelevat hedelmittäin ja vihanneksittain. C-vitamiinipitoisuus on yleensä erittäin korkea, mutta hedelmät ja vihannekset ovat myös hyviä B6-vitamiinin, beetakaroteenin, E-vitamiinin, folaatin, magnesiumin, raudan ja kaliumin lähteitä. Siksi on tärkeää vaihdella hedelmien ja vihannesten valintaa.
On hyvä idea syödä hedelmiä ja vihanneksia kolmen pääaterian (aamiainen, lounas ja päivällinen) yhteydessä, jotta saavutetaan 600 gramman päivittäinen hedelmä- ja vihannesmäärä.
Monet kasvikset ovat hyviä ravintokuidun lähteitä. Ravintokuitu on sulamatonta, joten se ei imeydy elimistöön. Kuitupitoinen ruokavalio saa meidät tuntemaan olomme kylläiseksi pidempään. Jaottelemme vihannekset hienoihin ja karkeisiin, ja karkeissa vihanneksissa on eniten ravintokuitua.
Viljellyt vihannekset: (sisältävät runsaasti ravintokuitua)
Hienot kasvikset: (sisältävät vähän ravintokuitua)
Jos haluat vähäkalorista ruokavaliota, koska haluat laihtua, voit välttää vihanneksia, jotka sisältävät runsaasti tyydyttymätöntä rasvaa. Jos taas et halua laihtua, ei ole mitään syytä valita näitä vihanneksia vähärasvaisten ja vähäkaloristen vihannesten sijaan.
Kasvikset, joissa on runsaasti tyydyttymätöntä rasvaa: (mukaan lukien)
Vähärasvaiset ja vähäkaloriset vihannekset:
Lähde/Inspiraatio: Professori Bente Klarlund Pedersenin Totuus terveydestä.
www.altomkost.dk