8 vinkkiä - järjestä aikaa liikunnalle arjessa

Joka päivä ja työ kutsuvat taas, ja koulu alkaa nuorille ja nuorille.

Koulu alkaa taas.

Pitkän ja mukavan kesäloman jälkeen, jolloin on ollut runsaasti aikaa kaikkeen, mitä on halunnut, nyt ei yhtäkkiä olekaan enää niin hyvää aikaa. ⏱
Pakattuja lounaita on tehtävä, lasten on mentävä kouluun, työt on tehtävä, ostokset on tehtävä, lapset on haettava, päivällinen on tehtävä, lapset on kylvetettävä ja pantava nukkumaan - puh! 

Kiireisessä elämässä voi olla vaikeaa löytää aikaa ja priorisoida koulutusta. Mutta se on turhaa - liikunta on hyväksi sinulle ja kehollesi. Siksi annamme sinulle vinkkejä siitä, miten voit löytää aikaa tehokkaalle harjoittelulle kiireisen päivän aikana. 

1. Harrasta lyhytaikaista, voimakasta liikuntaa

Muutama minuutti liikuntaa on parempi kuin ei mitään liikuntaa. 3x10 minuuttia liikuntaa viikossa riittää, jos vain intensiteetti ja tahti ovat tarpeeksi korkeat. Sillä on suurempi vaikutus käytettyyn aikaan.

2. Priorisoi koulutuksesi

Kaikkea se on priorisointi. Jos yrität laskea yhteen ne tunnit, jotka vietät television, tietokoneen tai sosiaalisen median ääressä, tulet yllättymään siitä, kuinka paljon aikaa oikeasti käytät siihen. Osan tästä ajasta voisi käyttää sen sijaan liikuntaan - mutta aikaa pitäisi silti jäädä myös rentoutumiselle.
Pane siis liikunta etusijalle jokapäiväisessä elämässäsi.

Kaikki nämä asiat ovat tärkeitä.

3. Suunnittele harjoittelu

Se saattaa kuulostaa triviaalilta, mutta ajan varaaminen ja kalenteriin merkitseminen siihen, missä ja milloin aiot harrastaa liikuntaa, vaikuttaa paljon. Ole kuitenkin realistinen, sillä jos aloitat epärealistisen harjoittelusuunnitelman, epäonnistut taatusti. Suunnittele esimerkiksi 3x20 min. viikossa.

4. Tee liikunnasta luonnollinen osa arkeasi

Suunnittelemalla harjoittelun pienin askelin ja saavutettavissa olevin tavoittein voit ajan mittaan rakentaa hyviä ja järkeviä tapoja, jolloin harjoittelusta tulee kiinteä osa arkeasi ja lopulta luonnollinen osa päivittäistä rutiinia, jota ilman et yhtäkkiä voi tehdä mitään.

Kyllä.

5. Varmista, että harjoittelu on hauskaa ja jännittävää

Halu ohjaa työtä - ja siksi harjoittelun pitäisi olla myös hauskaa ja motivoivaa. Löydä liikuntamuoto, joka on mielestäsi hauskaa, jännittävää ja motivoivaa, niin sinun on varmasti helpompi priorisoida harjoitteluasi.
Voit myös varioida harjoitteluasi niin, ettei se ole joka kerta samanlaista.

Kaikki harjoittelumuodot voivat olla erilaisia.

6. Sitoudu

Löydä kaveri tai tuttava, joka saa sinut sitoutumaan ja aloittamaan säännölliset tapaamiset. Harjoituskumppani antaa myös lisämotivaatiota, koska voitte sparrailla ja painostaa toisianne.

7. Vietä matka-aika liikkuen (jos mahdollista)

Jos mahdollista, voit tehdä työmatkasta ja -matkasta harjoittelujakson. Ota pyörä mukaan tai laita juoksukengät jalkaan ja ota vaihtovaatteet mukaan töihin. Voit myös mennä bussilla töihin ja juosta kotiin. Jos asut kaukana työpaikalta, voit kulkea osan matkaa bussilla/junalla ja loppumatkan pyörällä/juoksemalla.

8. Mene portaita

Kun joudut valitsemaan portaat tai hissin/liukuportaat, valitse portaat! Kävele reipasta vauhtia portaat ylös, tai jos sinulla on kiire, juokse portaat ylös.
Jos työpaikallasi on portaat, voit myös pitää työpäivän aikana tauon ja tehdä treenin portaissa sprintillä portaita ylös.

Toivomme, että voit käyttää vinkkejämme, jotta voit tehdä arjestasi aktiivisen, jossa liikunta ja harjoittelu ovat etusijalla.