Analyysi ja seuranta - pelin käännekohta koulutuksellesi

Erityisesti miehillä on tapana antaa itselleen liikaa luottoa. He luulevat usein näyttävänsä paremmalta kuin he todellisuudessa näyttävät. Ehkä useimmiten ja haitallisimmin he voivat luulla olevansa fiksumpia ja terveempiä kuin mitä he todellisuudessa ovat.

Analytiikan ja seurannan kauneus on sen rehellisyys. Vilkkuvien valojen ja numeroiden avulla saat käsityksen sykkeestä, verenpaineesta, rasvaprosentista, lihasprosentista jne. Kaikki tärkeitä tekijöitä kuntoilun ja terveyden optimoimiseksi.

Oletko mielestäsi hyvässä kunnossa? Leposykkeesi voi kertoa sinulle. Kun voit seurata leposykettäsi ajan mittaan, saat sen selville. 50-90 lyöntiä minuutissa on tyypillistä aikuisille, mutta se on hyvin yksinkertaista, mitä pienempi luku on, sitä terveempi ja fiksumpi olet.

Kehon analyysi

Vaaka ja kilomäärä ovat liian monille mittari, joka kertoo, kuinka terveitä olemme. Jos haluat tietää, kuinka terve olet, sinun on tarkasteltava paljon muutakin kuin painoasi.

Vaikka sinulla on litteä vatsa, se voi helposti peittää sisäelinten välistä rasvaa. Ruoansulatusongelmasi voivat johtua liian vähäisestä nesteen saannista, ja erilaiset ruokavaliot voivat sekoittaa aineenvaihduntaa. Kaikki tämä vaikuttaa negatiivisesti kehoosi, vaikka BMI:si näyttäisikin hyvältä.

Kehon analyysi voi paljastaa kehosi todellisen koostumuksen ja sen, onko se parhaassa kunnossa toimiakseen optimaalisesti.

Täältä saat selville, mitkä parametrit ovat ratkaisevia terveydellesi.

Täällä voit selvittää, mitkä parametrit ovat ratkaisevia terveydellesi.

Mavefat

Molemmat meistä eivät pidä vatsan rasvasta tai kahdesta, mutta se, mikä huolestuttaa terveysasiantuntijoita, ei ole näkyvä vatsanrasva, vaan suoliston välissä piilossa oleva rasva.

Suoliston välissä oleva rasva on tärkeä tekijä terveydellesi. Siksi asiantuntijat ja lääkärit ovat viime vuosina alkaneet keskittyä paljon enemmän rasvan sijaintiin kehossa kuin sen määrään. Siksi markkinoilla on yhä enemmän kehonkoostumusvaakoja.
Kun rasvaa kertyy vatsaonteloon sisäelinten väliin ja elinten ympärille, se johtuu epäterveellisestä ja passiivisesta elämäntavasta, ja tämä rasvakudos on erittäin vaarallista terveydelle.

Rasva erittää paljon haitallisia merkkiaineita, jotka virtaavat ulos vatsaontelon suurten verisuonten kautta ja kiertävät koko elimistön. Tällöin ne johtavat lisääntyneeseen insuliiniresistenssin riskiin, joka on diabeteksen ja monien muiden terveysuhkien esiaste.

Knogler

Vähemmistö ihmisistä ei ymmärrä sitä, mutta luut ovat itse asiassa elävä osa elimistöäsi, joka pitää luustosi kunnossa joka päivä, mutta tämä uudelleenrakentaminen riippuu pitkälti siitä, miten liikut ja syöt. 30 ikävuodesta alkaen luumassa vähenee vähitellen, mutta voit tehdä itse paljon luustosi ylläpitämiseksi ja siten varmistaa, että luurankosi kantaa sinut läpi elämän. Aktiivinen elämäntapa, vakaa paino ja kalsiumia ja D-vitamiinia sisältävä ruokavalio voivat auttaa välttämään osteoporoosia vaihdevuosien jälkeen.

Rasva ja lihas

Lihakset painavat enemmän kuin rasva, ja siksi BMI voi olla korkea, vaikka rasvaprosentti olisi suhteellisen alhainen.

Lihasmassan kasvattamiseen on monia hyviä syitä. Riittävä lihasmassa ja -voima on edellytys sille, että pysyt ikääntyessäsi liikuntakykyisenä, ja mitä enemmän lihasmassaa, sitä korkeampi aineenvaihduntasi on. Siksi sinun pitäisi miettiä terveen lihasmassan rakentamista, jotta sinulla on jotain, mihin tukeutua. Voimaharjoittelu ja proteiinipitoinen ruokavalio auttavat sinua kasvattamaan lihasmassaa.

Nopea palaminen

Lisääntynyt lihasmassa on myös tärkeä tekijä lepoaineenvaihdunnan lisäämisessä. Vaikka lepoaineenvaihdunta riippuu sekä iästä että perimästä, sitä on mahdollista nostaa lihastyöllä.

Voimaharjoittelu on paras tapa harjoittaa lihaksia ja siten lisätä lepoaineenvaihduntaa, mutta kaikki liikunta lasketaan, joten voit vahvistaa lihaksia myös portaita kulkemalla, pyöräilemällä tai siivoamalla päätäsi. Mitä enemmän lihaksia käytetään, sitä korkeampi on lepoaineenvaihduntasi, ja kukapa ei haluaisi polttaa kaloreita makuultaan televisiota katsellessaan?

Neste

Ca. 60 n painosta on vettä, jonka tärkein tehtävä on kuljettaa ravintoaineita soluihimme ja jätteitä ulos soluistamme, mutta vettä tarvitaan myös pitämään nivelet voideltuina, ruoka sulatettuna ja kehon lämpötila säädeltynä.

Kehosi menettää joka päivä kahdesta kolmeen litraa vettä, ja jos olet hyvin aktiivinen, voit menettää hikeä puolet tai jopa kokonaisen litran tunnissa. Jos et täydennä vesivarastojasi, vaarana ovat päänsärky, ummetus ja kouristukset. Itse asiassa jo yhden litran menetys riittää heikentämään suorituskykyäsi kuntoillessasi.

Pulssin seuranta

Sydämesi on kehosi tärkein lihas. Se toimii eräänlaisena barometrina muulle kehollesi ja kertoo, kuinka kovaa harjoittelet, kuinka nopeasti käytät energiasi, onko nestemäärä vähissä tai oletko syönyt ruokaa, jota et siedä, ja jopa jos olet henkisesti epätasapainossa.

Kaikki nämä fysiologiset muuttujat summautuvat numeroksi, joka kertoo sinulle juuri nyt, miltä kehostasi tuntuu.

Pulssi vaihtelee suuresti ihmisten välillä. Urheilijoiden leposyke voi olla jopa 30 lyöntiä minuutissa, ja harjoittelemattomien ihmisten leposyke voi olla 100 lyöntiä minuutissa. Naisilla on suhteellisesti pienempi sydän kuin miehillä, mikä tarkoittaa, että heidän sydämensä lyö keskimäärin 5-7 lyöntiä enemmän kuin miesten minuutissa samassa työssä tai levossa.

Sykkeesi kuunteleminen antaa sinulle loistavaa palautetta siitä, kuinka terve olet, kuinka hyvässä kunnossa olet ja kuinka tehokasta treenisi on.

4 hyvää syytä käyttää sykemittaria

#1 Tiedät, kuinka terve olet oikeasti

Sykkeen jatkuvan seurannan avulla voit paitsi mitata tarkasti leposykkeesi, joka on hyvä indikaattori yleisestä sydän- ja verenkiertoelimistön kunnosta, myös nähdä, millä sykevyöhykkeellä työskentelet, kuinka kauan pystyt ylläpitämään sitä ja kuinka kauan kestää, ennen kuin sykkeesi palautuu normaaliksi harjoituksen jälkeen.

Kaiken kaikkiaan se on hyvä indikaattori.

Jos harjoittelet tiettyä tavoitetta tai haastetta varten seuraamalla sykettä harjoituksen aikana, voit mitata ja seurata parannuksia ajan mittaan. Esimerkiksi kuinka kauan voit työskennellä maksimisykealueella ennen kuin romahdat (85 kertaa korkeampi kuin maksimisyke) ja kuinka nopeasti sinun täytyy liikkua ennen kuin saavutat huippusykealueen - mainitakseni vain muutaman hyödyllisen datapisteen.

#2 Haluat tehdä enemmän töitä

Kun näet tarkalleen, kuinka kovaa treenaat rannettasi, ei ole mitään tekosyitä. Saatat luulla ponnistelevasi paljon, mutta vain harvat tietävät, mitä kova työ todella tarkoittaa. Lyhyesti sanottuna se sattuu. Paljon tuskaa.

Nopeuden ja voiman kaltaisiin mittasuhteisiin voivat vaikuttaa ulkoiset tekijät, kuten sää, mutta syke on aina tasainen. Kun voit siis verrata hyvän istunnon tietoja keskiarvoon, ei ole mitään piilopaikkaa. Kaikki on sinusta kiinni, ja jos pystyt työntämään itsesi kovemmin huippuvyöhykkeelle yhä pidemmäksi ajaksi joka viikko, näet nopeampaa edistystä kuin sadan tasaisen tunnin juoksumatolla.

#3 Mittaat parannuksesi oikein

Tiedot eivät valehtele. Jos sammutat kellon muutamaksi viikoksi, syöt roskaruokaa ja juhlit, tämä näkyy todennäköisesti leposykkeessäsi. Näiden lukujen nousu voi olla motivaatio, jota tarvitset, jotta pääset takaisin kuntosalille. Treenaa 4 kertaa viikossa ja treenaa kovaa, niin huomaat pian, että numerosi menevät oikeaan suuntaan. Valmistaudu kehittämään viha-rakkaussuhde numeroihin ja kaavioihin.

#4 Löydä oma vauhtisi

Yleisurheilijana kehittymisessä on kyse monipuolisuudesta. Sykevyöhykkeitä kannattaa sekoittaa yhtä paljon kuin etäisyyksiä, harjoitusmenetelmiä (juoksu, soutu, pyöräily) ja nopeutta. Harva pystyy arvioimaan tarkasti, kuinka kovaa keho työskentelee juostessaan. Sykemittarisi avulla voit kohdistaa sykkeesi tiettyihin sykevyöhykkeisiin, työskennellä niiden kanssa ja ponnistaa itseäsi kovemmalle, kun haluat.

Jos siis harjoittelet esimerkiksi nopeaa 10 kilometrin tai puolimaratonin juoksua varten, voit sekoittaa harjoittelusuunnitelmaasi ja sykkeen intensiteettiäsi, jotta voit kasvattaa kisavauhtiasi ja pysyä samalla sykevyöhykkeellä, jonka tiedät pystyväsi pitämään yllä pitkän ajan kuluessa.