Jooga - 5 tyypillistä virhettä

Jooga on aina suuri haaste ensimmäisellä kerralla, jolloin kaikki ponnistelut käytetään voima-, tasapaino- ja liikkuvuusharjoituksiin. Mutta kaikki harjoitus tekee mestarin, ja tämä pätee myös joogaan. Kun harjoitukset alkavat tuntua varmemmilta ja rutiini vakiintuu, on tärkeää, että tarkastelet kaikkia pieniä virheitä. Joogassa harvoin saavutetaan 100-prosenttista täydellisyyttä, vaan tavoitteena on jatkuva parantaminen. Seuraavassa on tyypillisiä joogavirheitä, joista jotkut saatat tunnistaa?

Tyypillisiä joogavirheitä 

Kun harjoitat joogaa katsomatta vikoihisi ja yrittämättä korjata niitä, muotosi ja tietoisuutesi kärsivät. Lisäksi vähennät hyötyjäsi ja lisäät loukkaantumisriskiä. 

Jos luulet, että jooga on todella vaikeaa ja vain notkeille ihmisille, olet väärässä. Jooga on tarkoitettu kaikille, ja se on hyväksi kaikille. Kyse on vain harjoittelusta ja sinnikkyydestä, virheiden tarkastelemisesta ja niiden korjaamisesta. 

Tässä on viisi tyypillisintä joogavirhettä.

#1 Pidätä hengitystäsi

Vetovoima on yksi joogan tärkeimmistä elementeistä. Tällä tarkoitetaan sitä, että hengitä rauhallisesti ja syvään harjoituksia tehdessäsi. Rasittavassa harjoittelussa on taipumus pidättää hengitystä tai hengittää hyvin nopeasti, jotta harjoitukset saataisiin suoritettua. Voit kestää enemmän, jos lihakset saavat optimaalisesti happea rauhallisen hengityksen avulla.

Hyvä syvähengitys tehdään näin: keskity, hengitä syvään nenän kautta, keskity hengitykseen, täytä vatsa ilmalla ja anna sen rauhallisesti tihkua ulos suusta samalla kun tyhjennät keuhkosi kokonaan.

Kaikki keuhkot tyhjenevät.

#2 Tulet joogaan suoraan illalliselta

Jos joogatuntisi on illalla, syö kevyt ateria, jossa on tasapainoisesti proteiineja ja hiilihydraatteja, tuntia ennen harjoitusta. Voit pilata treenisi, jos tulet suoraan illalliselta täynnä. Osa harjoituksista on suorastaan epämiellyttäviä tehdä ja kehosi käyttää energiaa ruoan sulattamiseen, joten suorituskykysi heikkenee.

#3 Vertaat itseäsi muihin

Joogatunneilla on aina se yksi henkilö, jolla näyttää olevan hypermobilit nivelet, ilman luuta kehossaan, ja joka samanaikaisesti suorittaa harjoitukset täydellisesti. On vaikea olla vertaamatta itseäsi häneen, koska haluat tehdä harjoitukset samalla tavalla kuin hän, ehkä jopa paremmin...

Mutta älä vertaa itseäsi häneen, vaarana on, että menetät motivaatiosi, ja joogassa ei ole kilpailua tavoitteena, päinvastoin. Joogassa on kyse kehon ja mielen hyvästä kohtelusta yksilöllisesti.

#4 Painostat itseäsi liikaa

Näinä aikoina kuulee aina, että harjoittelu on ollut hyvää vasta sitten, kun se sattuu jälkeenpäin. Tätä ajattelutapaa ei pitäisi missään nimessä siirtää joogaan, sillä se on täysin päinvastainen. Jooga ei saisi koskaan sattua, ja jos se sattuu, lopeta heti, tai vaarana on loukkaantuminen ja lihasten ylikuormittuminen. Jooga on kehon kuuntelemista ja tietoisuutta siitä sekä kehon signaaleista.

#5 Olet väärässä paikassa

Joogaharjoitukset ovat aluksi hyvin monimutkaisia, joten voi olla vaikea nähdä, miten ohjaaja suorittaa harjoitukset, jos olet sijoitettu kauas sivulle tai taakse.

Seiso sen sijaan toisessa takarivissä keskellä. Siitä tulee huoneen optimaalisin tila.

Miksi harjoittaa joogaa? 

Meidän mielenterveydestämme puhutaan paljon, ja jos se on sinulle tärkeä asia, kuten sen pitäisi olla kaikille, jooga on täydellinen paikka aloittaa. Lyhyesti sanottuna jooga on hyväksi mielelle. 

Vaikka nämä ovat fyysisiä harjoituksia, joissa tasapainoiluun käytetään kehoa, tasapainoilu kohdistuu mieleen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että voit oppia rentoutumaan paremmin ja hallitsemaan hengitystäsi. Se voi myös merkitä sitä, että tulet lepäämään enemmän itsessäsi. 

Tämä johtuu siitä, että saat kosketuksen omaan kehoosi oikeaan tahtiin. Se on myös toimintaa, joka on ikivanhaa juuri siksi, että se toimii, ja siksi sitä käyttävät kaikki stressistä kärsivistä, jotka haluavat saada kontaktin itseensä, aina ammattiurheilijoihin, jotka haluavat saada joitakin asioita kehossaan kuntoon.

Jooga myös vahvistaa lähes kaikkia kehon lihaksia. Vaikka se ei ehkä tunnukaan kovin vaikealta, se on ehdottomasti jotain, jossa treenaat lihaksia. Vaikka et saakaan joogasta valtavia lihaksia, voit tehdä aivan uusia asioita tämän liikuntamuodon avulla. 

Yhdistää jooga muiden liikuntamuotojen kanssa

Joogaa on hyvä yhdistää muihin liikunta- ja harjoittelumuotoihin. Esimerkiksi juoksu, jossa jooga itse asiassa vahvistaa juoksua, mistä voit lukea lisää täältä. Se voi olla myös voimaharjoittelua, jolloin lihasten voima parantaa ja vahvistaa joogaharjoituksiasi. 

Yleisesti joogaa kannattaa harrastaa juoksun tai voimaharjoittelun jälkeen, jos haluat tehdä kaiken harjoittelun samana päivänä. Vaihtoehtoisesti voit juosta tai tehdä voimaharjoittelua joinakin päivinä ja joogata toisina päivinä. Se tarjoaa myös hyvää vaihtelua ja tasapainoa siinä, miten käytät kehosi lihaksia. 

Jos olet kiinnostunut joogasta tai harrastat jo joogaa, meillä on valtava valikoima joogavälineitä - tutustu niihin.