Liikunta ja D-vitamiini pidentävät elämää

Liikunta ja D-vitamiini voivat pidentää elämää

Jos haluat elää pidempään ja lisätä energiatasoa arjessa, liikunta on ehdoton edellytys.

Mikäli haluat elää pidempään ja lisätä energiatasoa arjessa, liikunta on ehdoton edellytys.

Lontoon King's College Londonin tutkimusryhmä korosti tätä hiljattain osoittamalla, kuinka molekyylitasolla fyysisesti aktiivisten ihmisten solut näyttävät kauniimmilta verrattuna sellaisten ihmisten soluihin, jotka istuvat mieluummin sohvalla kuin kuntopyörällä.

Hankkeeseen, jossa tutkittiin fyysisen aktiivisuuden vaikutusta soluihin, osallistui yhteensä 2400 brittiläistä kaksosta.

Tutkijoiden mittari
Tutkijat käyttivät mittarina solujen telomeerejä, jotka ovat DNA-juosteita, jotka lyhenevät ja lyhenevät solujen vanhetessa. Osana ikääntymisprosessia telomeerit lyhenevät asteittain aina kun solut jakautuvat. Tämä prosessi jatkuu siihen asti, kunnes solut kuolevat. Kun yhä useampia soluja kuolee, alkaa ikääntymisprosessi, jonka seurauksena lihakset heikkenevät, iho rypistyy, näkö ja kuulo heikkenevät ja hengityskyky heikkenee.

Tutkijaryhmä analysoi telomeerit 2400 kaksoselta kerätyistä valkosoluista ja vertasi telomeerien pituutta siihen, kuinka paljon kumpikin harrasti liikuntaa vapaa-ajallaan 10 vuoden aikana. He havaitsivat suoran korrelaation telomeerien pituuden ja liikunnan määrän välillä.

Vietä 65 päivää kuntoillen ja saat 3285 päivää takaisin.
Henkilöillä, jotka esimerkiksi pelasivat tennistä, uivat tai juoksivat 100 minuuttia viikossa, oli telomeerien pituus, joka tavallisesti näkyisi 5-6 vuotta nuoremmilla ihmisillä. Tutkimukseen osallistujien, jotka olivat aktiivisimpia  ja se tarkoittaa tässä tapauksessa, että he tekivät 3 tuntia voimakasta liikuntaa viikossa - oli telomeerien pituus, joka teki kanssa 9vuotta nuorempi. Kymmenen vuoden aikana he olivat siis viettäneet yhteensä 65 täyttä päivää liikuntaa, mutta he olivat karkeasti ottaen saaneet 3285 päivää nuorempia soluja ja siten huomattavasti vähemmän ikääntymistä.
Tutkimuksessa otettiin huomioon muita tekijöitä, jotka saattavat sekoittaa tuloksia, esimerkiksi se, että liikuntaa harrastavat tyypillisesti tupakoivat vähemmän ja eivät yleensä ole ylipainoisia.

D-vitamiinilla näyttäisi olevan sama vaikutus
American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun toisen tutkimuksen mukaan D-vitamiinilla näyttäisi olevan samanlainen vaikutus telomeerien pituuteen.
Tässä tutkijat tutkivat 2160 18-79-vuotiasta naista ja havaitsivat, että niillä, joiden veressä oli eniten D-vitamiinia, oli pidemmät telomeerit kuin niillä, joiden D-vitamiinitilanne oli alhainen. Jälleen kerran käytettiin valkosoluja, koska ne jakautuvat nopeasti ja siksi telomeerit lyhenevät muita solutyyppejä nopeammin ja sopivat siksi paremmin tarkkailtaviksi.

D-vitamiinia voi saada elimistöön enemmän ruokavalion, ravintolisien ja auringonoton avulla kesäkuukausina. Useimmat monivitamiinipillerit sisältävät yleensä vain 5 µg D-vitamiinia, mikä EI riitä tarpeisiisi. Puhtaat D-vitamiinitabletit sisältävät noin 5-35 µg D-vitamiinia tablettia kohti. Voit ostaa niitä apteekeista tai luontaistuotekaupoista. Katso luettelo erityisen runsaasti D-vitamiinia sisältävistä elintarvikkeista tämän artikkelin lopusta.

D-vitamiinilla on myös erittäin positiivinen vaikutus immuunijärjestelmään ja se vähentää rinta-, eturauhas- ja paksusuolisyövän riskiä.

Tämän tutkimuksen johtopäätöksenä on oltava se, että hyvin pienellä fyysisellä ja henkisellä ponnistuksella voit pidentää elämääsi ja elämänlaatua merkittävästi.

Kyllä.

Lähde: Arch Intern Med. Am. J. Clinical Nutrition.


6 helppoa tapaa kääntää ikääntyminen päinvastaiseksi

1. Mustikat ovat yksi luonnon parhaista antioksidanttien lähteistä, jotka estävät ikääntymisprosessia ja hidastavat henkistä heikkenemistä.

2. Tutkimukset osoittavat, että jo puolen tunnin päivittäinen liikunta voi lisätä mahdollisuuksiasi elää 90-vuotiaaksi 30 prosentilla

3. Analyysit osoittavat, että ihmiset, joilla on laaja verkosto hyviä ystäviä, elävät 22 prosenttia todennäköisemmin pidempään kuin ne, joilla on vähän ystäviä.

4. Ajattele positiivisesti. Tutkimukset osoittavat, että optimistit elävät yleensä pidempään kuin pessimistit.

5. Tutkimukset ovat osoittaneet, että jokaista 30 grammaa kohden, jolla lisäät päivittäistä C-vitamiinipitoisten hedelmien saantia, vähennät ennenaikaisen kuoleman riskiä 10 prosentilla.

6. Aivoskannaukset osoittavat, että säännöllisesti liikuntaa harrastavat miehet menettävät vähemmän aivokudosta ikääntyessään.


Erittäin runsaasti D-vitamiinia sisältäviä elintarvikkeita
D-vitamiinia on pääasiassa rasvaisissa kaloissa, kuten silakassa, lohesta, makrillista ja sardiineista. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vaikka kala sisältää erityisen paljon D-vitamiinia, kalaöljykapselit eivät sitä sisällä.

100g
- Silakkapatee: 8 µg per 100g
- Kippers in oil: 6 µg per 100g. 100g
- Kanan reisi/rinta/siipi/nahka: 1,5 µg per 100g
------------------------------