Mausteet ja yrtit elintarvikkeissa

Yrtit ja mausteet eivät ole vain makuaineita, jotka tekevät ruoasta jännittävää. Mausteet ovat omalla tavallaan erittäin terveyttä edistäviä. Monet niistä ovat tunnettuja niiden hämmästyttävistä ominaisuuksista ja korkeasta vitamiini- ja antioksidanttipitoisuudesta.

Valkosipulit elintarvikkeissa

Joko rakastat tai vihaat valkosipulia, mutta valkosipuli on fantastinen ja sillä on verta ohentava vaikutus, joka ehkäisee kalkkeutumista ja verihyytymiä. Valkosipuli voi auttaa alentamaan verenpainetta ja kolesterolia sekä torjua suolistossa esiintyviä sieniä. Valkosipulin uskotaan myös vähentävän syöpää aiheuttavia aineita.

Valkosipulissa on runsaasti antioksidantteja, jotka vaikuttavat elimistöön säilyttävästi ja stimuloivat immuunijärjestelmää. Valkosipulin ei ole kuvattu aiheuttavan vammoja tai sivuvaikutuksia, vaikka sillä onkin hieman voimakas haju.

Chili ruoassa

Vahvoja hedelmiä sekä rakastetaan että pelätään niiden voimakkaan maun vuoksi.

Kylläinen hedelmä.

Chili sisältää monia antioksidantteja, kuten A- ja C-vitamiinia, ja sillä uskotaan olevan positiivinen vaikutus verenpaineeseen ja veren kolesterolipitoisuuteen.

Pippuri sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten A- ja C-vitamiinia.

Chilin hedelmä sisältää myös kapsaisiinia, joka aiheuttaa polttavan tunteen suussa, kun syödään tulista chiliä.

Kapsaisiini on myös chilin hedelmä.

Aine stimuloi suuontelon ja kielen hermoja, jotka normaalisti reagoivat lämpöön ja kipuun, joten aivot luulevat, että suussa palaa. Kun alat hikoilla ja pää punoittaa, kun olet syönyt tulista chiliä, kehosi yrittää itse asiassa viilentää itseään hikoilemalla ja lisäämällä verenkiertoa ihossa.

Pölyn siitepölyn aikaan chili voi olla rakas apuri, sillä se voi auttaa lievittämään vaivoja, kuten tukkeutuneita sivuonteloita ja hengitysteitä. Se on myös hyvä ruoansulatukselle ja voi auttaa tehostamaan aineenvaihduntaa.

Persilla ruuassa

Tämä yrtti on täynnä rautaa, joka on hyväksi virtsarakon häiriöille, virtsateiden häiriöille ja kivennäisainepuutoksille. Ripottele vain iso kourallinen illallisen päälle.

Persiljan tiedetään lievittävän valkosipulin ärsyttävää kumppania: valkosipulin hengitystä. Siksi valkosipuliruokiin kannattaa lisätä tuoretta persiljaa.

Nielemisvaikeudet ruoassa

Inkivääri on todellinen ihmelääke! Mahtavan makunsa lisäksi sillä voi olla suotuisia vaikutuksia vilustumiseen, pahoinvointiin ja vatsavaivoihin. Se maistuu hyvältä, vahvalta ja raikkaalta, minkä vuoksi se on vakituinen ainesosa erityisesti aasialaisissa keittiöissä.

Inkivääriä on saatavana kaikissa muodoissa, lisäravinteina, jauheena, marinoituna, kiinteänä, nestemäisenä jne. Helpoin tapa saada inkiväärin hyödyt on kuitenkin raastaa tai leikata raaka juuri kiehuvaan veteen, lisätä hieman hunajaa ja juoda seos teenä. Lisäksi uudet tutkimukset osoittavat, että inkivääri voi lievittää pahoinvointia, jota esiintyy usein syövän kemoterapiahoidon aikana.

Basilika ruoassa

Kuten monet muutkin yrtit, basilika on täynnä C-vitamiinia ja sillä on suotuisa vaikutus yskään ja ruoansulatukseen. Basilika vahvistaa myös hermostoa ja sitä pidetään aphrodisiacina.

Basilika on klassikko sekä eurooppalaisessa että aasialaisessa keittiössä, vaikka sitä käytetäänkin hieman eri lajeja. Se sopii hyvin ripotteluksi kaikkeen pizzasta jälkiruokaan, mutta myös pääainesosaksi.

Karry ruoassa

Karry on Intiasta peräisin oleva mausteseos. Seoksessa voi olla jopa 20 eri maustetta: antioksidanttinen kurkuma, inkivääri, kaneli, korianteri, neilikka, muskottipippuri, kumina jne. Intiassa on tavallista sekoittaa oma curry.

Käytettäessä currya yleensä ensin "poltetaan" hieman rasvassa, jotta maku tulee esiin.

Kerrotaan, että curryn maku tulee esiin.

Carryn erityispiirre on, että se on elintarvike, jonka ravintokuitupitoisuus on ylivoimaisesti yksi korkeimmista luonnollisista ravintokuitupitoisuuksista. Curryn keltaista väriainetta, joka on peräisin kurkumasta, voidaan käyttää syöpää ehkäisevänä aineena. Tämä on siis toinen hyvä syy maustaa ruokasi, curry maistuu hyvältä ja antaa kehollesi lämpöä.