Optimoi juoksutyylisi

Tyyli on hyvin yksilöllistä eri ihmisillä. Juoksutyylejä on yhtä monta kuin maapallolla on ihmisiä. Jotkut juoksevat nopeasti, jotkut hitaasti, jotkut raskaasti ja jotkut kevyesti. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää juoksutyyliä. On kuitenkin joitakin asioita, joita sinun kannattaa miettiä juostessasi, esimerkiksi loukkaantumisen välttämiseksi. Toinen hyöty juoksutyylin optimoinnista voisi olla parempien tulosten saavuttaminen juoksussa.

On olemassa useita klassisia esimerkkejä juoksutyyleistä, joita kannattaa välttää:


"Raskas juoksutyyli": Raskasjuoksijan tunnusmerkki on, että raskaat, kireät askeleet kuuluvat kaukaa. Nyrkkisääntö juostessa: "Jos kuulet askeleesi juostessasi, juokset liian raskaasti". Lihaksia ja niveliä ei ole rakennettu koville iskuille, joita kehosi saa raskaassa juoksussa. "Raskasta juoksutyyliä" näkee useimmiten isommilla juoksijoilla, mutta ei ole harvinaista, että sitä esiintyy myös pienillä 50kg:n juoksijoilla.


Vältä "raskasta juoksutyyliä": Ajattelemalla kuin ninja. Ajattele, että laskeudut jalkojesi kanssa niin, että jokainen askel osuu maahan rullaavalla liikkeellä siten, että kantapää osuu maahan ensimmäisenä. Jos kuuntelet musiikkia, on hyvä ajoittain kytkeä se pois päältä, jotta näet, saavutatko hiljaisen juoksutyylin.

"Innokas juoksija": Jos et ole ravintoketjun huipulla, sinun on joskus juostava henkesi edestä. Mutta koska ihmiset ovat sopeutuneet ravintoketjun huipulle, kehoamme ei ole rakennettu kuljettamaan kaikkea sitä, mitä runko ja ohjakset voivat kantaa. Nyrkkisääntö juostessa: "Jos jalkateräsi ulottuu juostessasi pidemmälle ulos kuin polvesi, rasitat kehoasi etkä saavuta optimaalista juoksutyyliä". Jos juokset "innokkaalla juoksutyylillä", itse asiassa hidastat kehoasi laskeutuessasi yliojennetulle jalallesi.


Vältä "innokasta juoksutyyliä": Ajattelemalla laskeutumisia jaloilla: aseta jalka jokaisella laskeutumiskerralla hieman kehon painopisteen alapuolelle. Nojaa hieman eteenpäin ja nosta polvia hieman lantion heilautuksen avulla. Totuttele lämmittämään kehoasi ennen juoksua tekemällä kevyitä harjoitteita, kuten korkeita polvennostoja ja pieniä potkuja selkään. Tee molemmat harjoitukset noin 10 sekuntia  ennen jokaista juoksua. Tämä lämmittää jalkojasi ja ehkäisee väsymystä.


"Leijuva juoksutyyli": Ellet ole kannustamassa katsojia urheilutapahtumassa, käsiesi ei tarvitse tulla pään yläpuolelle leijuen juoksun aikana. Samaan aikaan jalkojesi ei myöskään pitäisi lähestyä pakaroita juoksun aikana. Nyrkkisääntö juostessa: "Keho on helposti ylirasittunut äkillisistä ja villeistä liikkeistä uuvuttavan juoksun aikana". Siksi on tärkeää, jos haluat ottaa kehosi huomioon, ettet tee äkkinäisiä aaltoja tai näyttäydy juoksussa kädet heiluen pääsi yläpuolella.


Vältä "leijuva juoksutyyli": Saavuttamalla juoksutyylissäsi hyvän rytmin, johon kehosi tottuu. Hyvä juoksurytmi voisi olla 85-95 kierrosta (kuinka monta kertaa oikea jalkasi osuu maahan) minuutissa. Helppo tapa laskea tämä on laskea joka kerta, kun oikea jalkasi osuu maahan, kerro kahdella ja saat 1 minuutin kierteen.

Lähde/Inspiraatio: Triathlete Europe