Syö chiliä terveyden vuoksi

Syö chiliä terveyden vuoksi

Chilillä voi tehdä paljon muutakin kuin olla tulinen lisä eksoottisiin ruokiin. Chili on itse asiassa tehokas terveysvaikutteinen monella rintamalla. Ja kun yhdistät sen valkosipuliin ja/tai inkivääriin, teet sekä makunystyröillesi että terveydellesi ylimääräisen palveluksen.

Tulevaisuuden painonpudotus
Viime vuosina tutkijat eri puolilla maailmaa ovat - kehonhuoltoa ja ruumiinkulttuuria koskevan kasvavan kiinnostuksen myötä - keskittyneet chilin kykyyn tehostaa kehon aineenvaihduntaa. Tämä tarkoittaa, että chilillä on tietty laihduttava vaikutus. Kapsaisiini on aine, joka yksinkertaisesti käynnistää kehon kattilat ja lisää lämmöntuotantoa.
Tutkijat arvioivat, että syömällä kolme vahvaa chiliateriaa viikossa voit laihtua reilut 2 kiloa vuodessa. Ja menetys tulee pääasiassa ylimääräisistä rasvavarastoista.

Chili vie kivun pois
Mutta kapsaisiini voi tehdä muutakin! Tämän aineen katsotaan olevan vastuussa chilin kipua lievittävästä vaikutuksesta. Muun muassa arvostetussa Nature-lehdessä julkaistut tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet, että chili käytännössä "turruttaa" aistihermosolujamme siinä määrin, että ne eivät enää pysty havaitsemaan kipua.

Pitkällä aikavälillä tutkijat odottavat, että voidaan kehittää kipua lievittäviä chilitabletteja ja chilivoidetta. Tabletteja voitaisiin käyttää päänsärkyyn, haavaumiin ja niveltulehdukseen, kun taas voidetta voitaisiin käyttää lihaskivun, palovammojen ja psoriaasin hoitoon/lievittämiseen. Myös Tanskassa chiliä käytetään kipulääkkeenä. Aalborgin yliopiston sensomotorisen vuorovaikutuksen keskus antaa myönteisen panoksen tälle tutkimusalalle.

Chili syöpää ehkäisevänä aineena
Yhä useammat tutkimukset ovat osoittaneet, että chili ehkäisee tiettyjä syöpiä. Esimerkiksi äskettäinen tutkimus osoitti jonkin verran ehkäisevän kahta syöpää, munasarja- ja haimasyöpää. Lisäksi hiirillä tehdyt laboratoriotutkimukset ovat osoittaneet, että chili estää syöpäkasvainten kasvua.

Väestötutkimukset ovat jopa osoittaneet, että syöpäkuolemat ovat vähäisempiä maissa, joissa tulinen chili kuuluu jokapäiväiseen ruokavalioon. Tarvitaan kuitenkin lisää tieteellisiä tutkimuksia, ennen kuin voidaan tehdä varmoja johtopäätöksiä chilin syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta.

Muut edut
Terveysjuhlat eivät ole vielä ohi. Syömällä paljon esimerkiksi tuoretta chiliä ja paprikaa saat myös paljon C-vitamiinia. Siksi niiden sanotaan ehkäisevän vilustumista, flunssaa ja flunssaa. Chilillä on myös kyky laajentaa verisuonia, mikä on johtanut väitteisiin, joiden mukaan chili voi ehkäistä veritulppia ja että chilillä on suotuisa vaikutus naisten mielialaan ennen kuukautisia. Toisin sanoen, chilit torjuvat "premenstruaalista oireyhtymää", joka tunnetaan myös nimellä PMS.

Tämän sivuhyödyn selityksen sanotaan johtuvan siitä, että chilin nauttimisen jälkeen elimistö vapauttaa endorfiineja, jotka saavat aikaan rentoutuneen onnellisuuden tunteen. Erittäin luonnollinen chiliä ilahduttava pilleri.

Terveellinen aasialainen ihmeyhdistelmä
Monissa chiliruuissa, erityisesti thaimaalaisissa ruokalajeissa g muissa itämaisissa ruokalajeissa, on mukana myös valkosipulia ja inkivääriä, mikä tekee nautinnosta entistäkin suurempaa - ja terveellisempää!

Persilja vahvistaa immuunijärjestelmää, ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, ehkäisee syöpää, ehkäisee stressiä ja estää bakteerien ja virusten kasvua. Inkiväärin terveyshyötyjen mainitseminen voisi myös helposti täyttää kokonaisen artikkelin.

Tänään mainitsen vain tämän erittäin terveellisen juuren tärkeimmät ansiot. Inkiväärillä on verenpainetta alentava vaikutus sekä erinomainen kyky alentaa veren kolesterolitasoa.

Tieteelliset tutkimukset ovat lisäksi osoittaneet, että inkiväärillä on tietty bakteereja ja viruksia estävä vaikutus. Siksi juuren katsotaan voivan ehkäistä muun muassa vilustumista.

Inkiväärillä on lisäksi hyvä vaikutus tiettyihin niveltulehduksen muotoihin, matkapahoinvointiin, pahoinvointiin (mukaan lukien aamupahoinvointi/raskauspahoinvointi) ja päänsärkyyn.

Päänsärkyyn.